Do sada je sedam ponuđača iz različitih država poslalo pisma namjere u kojima su se interesovali za uslove moguće kupovine Holidaya

Početkom juna ove godine konačno bi trebalo biti poznato ko će biti novi vlasnik zgrade sarajevskog hotela Holiday. Najveći povjerilac u stečajnom postupku ovog hotela, austrijska kompanija HETA, objavila je poziv za prikupljanje ponuda za prodaju objekta.

– Prodajom je, osim same zgrade, obuhvaćeno i zemljište oko objekta, odnosno parking prostor ispred i iza hotela. Prema važećim zakonima, prilikom izvršnog postupka, najniža moguća vrijednost za koju se može obaviti prodaja ne smije biti niža od jedne trećine procijenjene vrijednost predmeta prodaje. Zgrada i okolno zemljište hotela Holiday procijenjeno je na 83 miliona maraka, tako da najniža cijena po kojoj bi Holiday mogao biti prodat ne smije biti manja od oko 28 miliona maraka – kazao nam je naš izvor blizak stečajnom postupku ovog hotela.

Sedam ponuda

Do sada je sedam ponuđača iz različitih država poslalo pisma namjere u kojima su se interesovali za uslove moguće kupovine Holidaya. Očekuje se da bi među njima mogao biti i budući vlasnik ovog nekada najreprezentativnijeg sarajevskog hotela. Prema oglasu za prikupljanje ponuda, HETA je zadržala diskreciono pravo da odluči kome će Holiday biti prodat, tako da je isključena mogućnost ulaganja žalbi na odluku o najboljem ponuđaču. Ko će biti kupac bit će odlučeno nakon razgovora koji će biti obavljeni sa najboljim ponuđačima.

Kako smo ranije pisali, predmet prodaje je samo zgrada i okolno zemljište, ali ne i firma Holiday, odnosno novi vlasnik neće imati obavezu da se bavi hotelijerstvom. Također, predmet prodaje nisu ni pokretne stvari u hotelu, poput kreveta, stolova, stolica…

Simbol grada

– Ta imovina će biti predmet naknadne prodaje. Međutim, realno je očekivati da će onaj ko kupi zgradu pregovarati i o kupovini inventara, a tako ostvareni prihod će također postati dio stečajne mase iz koje će se namirivati dugovi Holidaya – dodao je naš izvor.

Hotel Holiday, prvobitnog naziva Holiday Inn, sagrađen je 1983. godine, a otvoren je neposredno pred početak 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Svojevremno je predstavljao jedan od simbola grada.

KOMENTARI:
Loading...