Privatni priređivači igara na sreću tvrde da su posljednjih mjeseci pod snažnim pritiscima iz Poreske uprave FBiH. Inspektori učestalo kontrolišu poslovnice privatnih kladionica. Iz kladionica smatraju da je to odgovor vlasti prema njima, jer su se pobunuli protiv novog Vladinog zakona o igrama na sreću. Inspekcijskim kontrolama želi ih se ušutkati.

– Ovo je represija i pritisak Porezne na nas zbog toga što smo glasni u borbi protiv novog Vladinog zakona o Igrama na sreću. Ali mi smo i dalje pri našem stavu; usvoji li se Vladin zakon i na Domu naroda Parlamenta FBiH, zatvorit će se svi privatni, domaći priređivači igara na sreću na području Federacije. Bez posla će ostati hiljade ljudi –smatraju iz privatnih kladionica.

– Novi Vladin zakon predviđa višestruka oporezivanja privatnih kladionica. To bi nas otjeralo u minus. Igrači bi se ‘preselili’ na internet kladionice, došlo bi do ekspanzije sivog tržišta… Novi Vladin zakon o igrama na sreću bi bio kraj poslovanja za sve nas. Mi smo se pobunili protiv takvog Zakona – dodaju iz privatnih kladionica.

Dok traju inspekcijske kontrole privatnih kladionica, inspektori zaobilaze poslovnice Lutrije BiH. I tu je, smatraju iz privatnih kladionica, prste umiješala politika. Inspektori bi imali itekakvog razloga zaviriti i u kladionice Lutrije BiH. Od 167 poslovnica Lutrije BiH, u tek nekoliko njih su postavljene fiskalne kase. Privatni priređivači igara na sreću imaju ih u svakoj poslovnici. Nepostavljanjem fiskalnih kasa Lutrija BiH krši Zakon o fiskalnim sistemima u FBiH, dok nesankcionisanjem takvog poslovanja Porezna uprava krši Ustav Federacije. Ova institucija nije obezbijedila jednak tretman za sva pravna lica.

– Zakon o fiskalnim sistemima u članu 4., stavu 1, jasno definira da na svakom uplatnom mjestu priređivač mora posjedovati fiskalnu kasu i za izvršene usluge izdavati fiskalne račune. Međutim, dok privatni priređivači u svakoj od 2.550 poslovnica imaju fiskalnu kasu i izdaju fiskalne račune, Lutrija BiH nema niti u jednoj, u što se moguće uvjeriti na terenu običnim uplaćivanjem tiketa –upozoravaju iz privatnih kladionica.

– Evidentno je, stoga, da se na terenu odvija grubo kršenje Zakona o fiskalnim sistemima od strane Lutrije BiH još od 1.1.2010. godine, otkako je Zakon o fiskalnim sistemima stupio na snagu, i još grublje kršenje Ustava FBiH od strane Porezne uprave FBiH i nadležnog joj Federalnog ministarstva financija na čelu s ministricom Jelkom Milićević, koji dopuštaju da Zakon o fiskalnim sistemima vrijedi za privatne kladionice, a ne vrijedi za Lutriju BiH.

Iz Porezne uprave FBiH potvrdili su za Patriju da Lutrija BiH nije bila predmetom djelimičnih inspekcijskih nadzora u 2016. godini.

– Lutrija BiH je bila predmetom cjelovitih inspekcijskih nadzora na osnovu čega su donesena Rješenja o dodatno utvrđenim obavezama u 2008., 2012. i 2013. godini. Trenutno se vodi ponovno postupak koji je na odlučivanju kod drugostepenog organa Federalnog ministarstva finansija – odgovor je Porezne uprave FBiH.

Iz Porezne je potvrđeno i to da Lutrija BiH nema fiskalne kase u svim poslovnicma. Ova kompanija ima pet instaliranih fiskalnih uređaja u sjedištu pravnog lica. Iz Porezne uprave Federacije objašnjavaju da je Lutrija BiH dobila stav Federalnog ministarstva finansija da može evidentirati promet u zbirnom iznosu.

Priravni priređivači igara na sreću ne priznaju takav odgovor.

– Nemoguće je da samo Lutrija BiH bude oslobođena od te obveze, jer Zakon o fiskalnim sistemima u članu 5., stavak 3., kaže da Vlada FBiH Odlukom može od obveze fiskalizacije izuzeti samo cijelu djelatnost, a nikako samo određeni privredni subjekt pojedinačno –objašnjavaju iz privatnih kladionica, piše Patria.

KOMENTARI:
Loading...