OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To bi značilo da bismo preko 60 miliona litara našeg mlijeka bukvalno prosipali svake godine, jer ne bismo imali kome da ga prodamo, kažu mljekari iz bh. entiteta RS.

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s EU-om donijela bi, prema računici poljoprivrednika u RS-u, direktnu štetu od 150 miliona KM godišnje ovom entitetu po osnovu neplaćanja prelevmana, odnosno posebne takse koja ima svrhu poskupljenja jeftinije uvozne robe do visine domaćih cijena, kazali su za Faktor u Udruženju poljoprivrednih proizvođača RS-a.

U konkretnom primjeru kada su u pitanju mljekari iz RS-a, oni tvrde da ne bi mogli da budu konkurentni uvoznim proizvodima, jer sirovo mlijeko u zemljema EU-a košta oko 20 eurocenti, zbog visokih i redovnih subvencija koje tamošnji mljekari dobijaju od matičnih zemalja.

12 miliona litara

– To bi značilo da bismo preko 60 miliona litara našeg mlijeka bukvalno prosipali svake godine, jer ne bismo imali kome da ga prodamo. U novčanoj protuvrijednosti to je oko 60 miliona KM godišnje. U ovom trenutku već imamo oko 12 miliona litara na zalihama i ne možemo prodati, pa je onda lako izračunati šta bi se tek desilo da uspostavimo pravila tradicionalne trgovine. Subvencije u zemljama EU-a jako su visoke i redovne i mi nemamo nikakvu šansu da tamo nešto prodamo – kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Vladimir Usorac.

On tvrdi da bi štete bile ogromne, te da bi imale i demografski aspekt jer bi nestala domaća sela.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a objašnjavaju da je blizu 70 posto proizvodnje i prerade roba, koje su obuhvaćene SSP-om, locirano u RS-u, zbog čega tvrde da bi adaptacija ovog sporazuma najviše i pogodila ovaj entitet. Iako nemaju precizne podatke, tvrde da bi se smanjilo učešće poljoprivredne proizvodnje, te prerađivačke i prehrambene industrije u BDP-u, a vanjskotrgovinski deficit BiH oko dvije milijarde KM značajno bi se uvećao.

Opstanak

– Ukupne štete se ne bi mjerile u stotinama miliona, nego milijardama maraka. Mi imamo ogroman damping i svakim danom je sve više robe. Naši proizvođači gube korak sa konkurencijom jer je ona dampingovana i ne vidimo način da opstanemo. Usvajanjem SSP-a, postali bismo ovisni od uvozne hrane. Indirektno, sve bi to dovelo i do migracija, uslovljenih nerantabilnošću naše proizvodnje. Stanovništvo bi bilo prisiljeno da napušta ruralne krajeve – ocijenili su u ovom savezu.

2.000 eura naspram nule

Predsjednik udruženja voćara RS-a Dragoje Dojčinović kazao je za Faktor da oni nisu precizno izračunali koliko bi im eventualno štetu nanijela adaptacija SSP-a, ali tvrdi da bi voćari puno izgubili.

-U zemljama EU-a voćari imaju 20 eurocenti subvencija za izvoz po kilogramu voća, a mi za više od toga prodajemo, iz čega se vidi u kolikoj su oni prednosti. Također, njihovi voćari dobijaju od zemlje 2.000 eura po hektaru ukupnih benefita, a mi gotovo ni marke – dodao je Dojčinović.

KOMENTARI:
Loading...