Bajakovo, 23.09.2015 (novosti) - desetak kilometara dugacka kolona kamiona koji cekaju na ulazak u Srbiju foto Davor Kovacevic novosti

Zadržavanje vozila na granici, neuvažavanje laboratorijskih nalaza iz BiH i ponovne provjere kvaliteta robe najčešće su necarinske barijere sa kojima se suočavaju domaće kompanije prilikom pokušaja izvoza svojih proizvoda u Srbiju.

Ovaj problem posebno dolazi do izražaja kada se u pošiljci nalaze lako kvarljivi prehrambeni proizvodi poput mesnih i mliječnih prerađevina.

– Najviše problema imamo prilikom izvoza u Srbiju. Dešavalo nam se da nam kamione sa proizvodima zadržavaju i do mjesec na granici, dok srbijanske vlasti obave laboratorijske provjere. S obzirom na to da se radi o mliječnim proizvodima koji imaju kratak rok trajanja, dešavalo nam se da dok traje provjera protekne dvije trećine ili čitav vijek trajanja proizvoda. Zbog toga smo proizvode ili vraćali na domaće tržište i prodavali ih po nižim cijenama, ako je rok trajanja još važio, ili smo ih morali uništavati ako je rok istekao – kazao nam je direktor sarajevkog Milkosa Adin Fakić.

Prema njegovim riječima, zbog ovakvog ponašanja srbijanskih carinika Milkos trpi velike finansijske štete, ali je najveća gubitak tržišta u Srbiji, jer je tamošnji partner otkazao saradnju zbog nepouzdanosti isporuke.

– Domaće vlasti trebale bi razmotriti mogućnost uvođenja recipročnih mjera prema srbijanskim proizvođačima, koji neomatano izvoze svoje robe na bh. tržište – dodao je Fakić.

Slična iskustva imala je i komapnija Madi iz Tešnja, koja se bavi proizvodnjom pilećeg mesa i prerađevina od mesa peradi.

– Trenutno nemamo problema na granici, ali u prošlosti se dešavalo da nam na granici iznenada počnu zaustavljati kamione radi uzrokovanja i provođenja superanaliza naših proizvoda, iako su imali uredne nalaze laboratorija iz BiH. Zbog toga su naši proizvodi stajali na granici i po desetak dana, nakon čega smo ih morali uništavati. Po jednoj isporuci smo trpili štete koje su se mjerile hiljadama eura – izjavio je Maid Jabandžić, generalni direktor društva Madi.

Posebno je istakao ulogu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, kazavši da je prvi zvaničnik na čelu ovog ministarstva koji čini konkretne korake na uklanjanju necarinskih barijera prilikom izvoza bh. proizvoda u Srbiju.

Izvoz onemogućen zbog ijekavice

Zanimljiv je slučaj Banjalučke pivare, kojoj su nadležni organi iz Srbije naredili da za svakog uvoznika u toj državi mora štampati posebnu deklaraciju na pakovanju, što dodatno poskupljuje proizvod. Osim toga, banjalučki proizvođač suočio se i sa jezičkom barijerom.

– Prilikom pokušaja uvoza u Srbiju dočekala nas je i jezička barijera u smislu deklaracije piva kao “svijetlo“, odnosno „svetlo“, jer termin „svijetlo“ nije prihvaćeno.

Rješavanje ova dva slučaja je stvorilo dodatne troškove Banjalučkoj pivari, koja je bila u obavezi da promijeni kompletno deklarisanje prilikom novog uvoza u Srbiju, a naročito imajući u vidu pojedinačno deklarisanje uvoznika, jer svaka mala serija pakovanja značajno poskupljuje ukupne troškove – kazao nam je direktor Banjalučke pivare Nicholas Penny.

KOMENTARI:
Loading...