Zaključke današnje sjednice predsjedništva SDA novinarima je saopštio zamjenik predsjednika strake Adil Osmanović.

Koalicija SDA i SBB osvojila je 33 načelničke pozicije, a ista koalicija je ostvarila značajan rezultat u entitetu RS povećavši dosadašnji broj odborničkih mjesta.

Predsjedništvo SDA je zaključilo da sve općinske, kantonalne i regionalne organizacije urade detaljnu analizu proteklih lokalnih izbora sa prijedlogom mjera, te iste dostave na razmatranje Predsjedništvu i Glavnom odboru SDA u roku od 15 dana.

Predsjedništvo SDA je konstatovalo da je koalicija sa Savezom za promjene na državnom nivou stabilna, kao i koalicija SDA, SBB i HDZ BiH na kantonalnim i federalnom nivou stabilna.

Predsjedništvo SDA pozvalo je sve nivoe vlasti, nakon što su održani lokalni izbori, da se posvete poslu, ubrzanom kretanju BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama, kao i provođenju zacrtanih ekonomskih reformi.

Predsjedništvo SDA traži da se ponište izbori u Srebrenici, jer je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS dana 4.oktobra 2016.godine u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal.Time su prekršene odredbe člana 2.13 i 5.27 Izbornog zakona BiH kojima su propisane isključive nadležnosti Općinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrđivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala Centralnoj izbornoj komisiji. Ovakvo protivzakonto stanje trajalo je do 5. oktobra 2016.godine i u tom periodu Općinska izborna komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti čime je narušen integritet i legalitet lokalnih izbora u Srebrenici.

Predsjedništvo SDA je razmatralo i pitanje lokalnih izbora u Stocu. Zahtijevaju od Centralne izborne komisije da donese odluku o poništenju izbora na redovnim biračkim mjestima i zakaže nove izbore u zakonom propisanom roku, tj. u roku od 14 dana od dana pravosnažnosti odluke.

Predsjedništvo SDA je najoštrije osudilo otvorenu prijetnju koju je Milorad Dodik uputio Bošnjacima u RS zbog toga što na proteklim lokalnim izborima nisu glasali za njegovu, već za drugu političku stranku. Ako je i od Dodika, previše je. Nevjerovatno je da predsjednik jednog entiteta optužuje jedan od konstitutivnih naroda da, vršeći svoje biračko pravo koje mu je zagarantirano Ustavom „destabilizira RS“, te da će prema tom narodu imati „jedan savim drugačiji odnos“. Osim što ovakav istup predstavlja eklatantan primjer govora mržnje, ovo predstavlja i krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona BiH – navedeno je u saopćenju.

SDA će pružiti svu potrebnu pomoć Bošnjacima iz RS-a da protiv Milorada Dodika podnesu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo. S Miloradom Dodikom nije dovoljno samo voditi politički dijalog. On je već odavno izašao izvan okvira normalnog političkog dijaloga. S njim se u budućnosti trebaju baviti tužilaštva i sudovi – zaključak je sjednice Predsjedništva SDA.

Komentari: