2.8 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Pravosudne institucije odbijaju otkriti detalje sastanka Debevca i Tadić sa članovima VSTV-a

Glavna tužiteljica Državnog tužilaštva i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine održali su protekle sedmice sastanak na poziv članova i predsjedavajuće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ali niko od njih ne želi otkriti razlog sastanka i šta se na njemu govorilo nakon što uopće nisu izvijestili javnost o njegovom održavanju.

U kompleksu državnih pravosudnih institucija u Sarajevu je u srijedu, 27. januara, održan sastanak članova i predsjedavajuće VSTV-a Sanele Gorušanović-Butigan sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem, ali o ovom sastanku niti jedna od tri institucije nije izvijestila javnost.

Kako je za BIRN BiH potvrđeno iz VSTV-a, riječ je o radnom sastanku čiji cilj je bilo “unapređenje saradnje i komunikacije između ove tri pravosudne institucije”.

Na dodatni upit o zaključcima sastanka, ponovljeno je kako je to bio radni sastanak “na kome se vodio razgovor o različitim temama”.

“Nikakvi zvanični zaključci sastanka, koji bi mogli biti prezentovani javnosti, nisu doneseni”, navodi se u odgovoru.

Na isti upit nisu odgovorili iz Državnog suda “s obzirom da ni Sud BiH ni predsjednik Suda nisu dali ni potvrdili predmetnu informaciju [održavanje sastanka]”, dok su iz Tužilaštva BiH novinare uputili na VSTV.

Neinformisanje javnosti o sastanku između tri državne pravosudne institucije utječe na percepciju transparentnosti o njima, mišljenja su sagovornici BIRN-a BiH.

Meddžida Kreso, bivša predsjednica Državnog suda, kaže kako ne razumije zašto bi takvi sastanci bili tajni kada se svaki dan javnost obavještava “s kim se ko sastaje u pravosuđu”.

“Sjećam se vremena kad sam ja bila predsjednica Suda, kada je tadašnji predsjednik VSTV-a [Milan] Tegeltija pozvao mene i tužioca [Gorana] Salihovića, kad su trajali napadi na nas i na institucije. Mi smo razgovarali o strategiji kako se oduprijeti takvim pritiscima, i izašla je i naša slika s tog sastanka”, kaže Kreso, dodajući kako je ona nastojala da svaki potez sudske vlasti bude transparentan i javan.

“Sve ono što se odnosi na rad institucija a od interesa je javnosti, treba biti transparentno”, smatra Kreso.

Tužilaštvo BiH je tokom protekle godine 45 puta izvijestilo javnost o održanim sastancima glavne tužiteljice Tadić.

U jednom od tih saopćenja se navodi da je glavna tužiteljica sudjelovala na videokonferenciji svih glavnih tužilaca i predsjednika VSTV-a, dok ni u jednom od tih saopćenja nije bilo sastanaka s predsjednikom Državnog suda.

Nakon sastanka, u četvrtak su iz ureda glasnogovornika Tužilaštva javnost izvijestili o dva održana sastanka glavne državne tužiteljice.

Odnosi između državnog suda i tužilaštva već neko vrijeme nisu na najboljem nivou. U augustu prošle godine dvije institucije su u saopćenjima za javnost optuživale jedna drugu ali bez iznošenja dovoljno detalja da bi se mogla shvatiti suština neslaganja.

Prvo je Sud BiH poslao Tužilaštvu dopis u kome je upozorio na neregularnosti prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštene službene osobe, te pri izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

Tužilaštvo je zatim saopćilo da je glavna tužiteljica održala prošireniji kolegij na kome je zaključeno da su navodi Suda izravno miješanje i opstrukcija rada Tužilaštva te miješanje u određene predmete. Tužilaštvo je navelo i da će zatražiti stav VSTV-a.

U još jednom saopćenju Sud je optužio Tužilaštvo da dezavuiše javnost i da se akt odnosi na uočene nepravilnosti u praksi sa ciljem vraćanja postupanja Tužilaštva u zakonite okvire. Dok niti jedna niti druga institucija nije navela detalje o kakvim mogućim nepravilnostima se radi, pravni stručnjaci su tada za BIRN BiH rekli kako ovakvu komunikaciju dvije državne pravosudne institucije smatraju neprimjernom.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci