6 C
Bosanska Krupa
Petak, 5 Marta, 2021

Poznat iznos koji CIK traži za izbore u Doboju i Srebrenici, na potezu Vijeće ministara

Centralna izborna komisija BiH sačinila je prednacrt odluke o izdvajanju sredstava za finansiranje ponovnih izbora u Doboju i Srebrenicu i uputila ga proceduru. Kako saznaje Fokus.ba, CIK od Vijeća ministara traži 140.000 KM.

Piše: A. DUČIĆ

Preciznije, prema prednacrtu odluke traži se da Vijeće ministara iz tekuće budžetske rezerve izdvoji ova sredstva.

Inače, Sud BiH odbio je sve žalbe na odluke CIK-a o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, a odbijena je i žalba na odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Travnika.
Predsjednik CIK-a Željko Bakalar prije dva dana rekao je za Fokus.ba da će se Komisija o datumu održavanja izbora u Doboju i Srebrenici odrediti u narednim danima.

-To ovisi prije svega o budžetu. Očekujemo da nam dio sredstava obezbijedi Vijeće ministara BiH, a dio lokalne zajednice. Ako bude nekih opstrukcija imat ćemo problem s tim datumom , ali da ne nagađamo, obratit ćemo im se i kad budemo imali više parametara onda ćemo se odrediti kada i za koji datum raspisujemo ponovljene izbore – ističe Bakalar.

No, da bi moglo biti problema oko izdvajanja sredstava za ponavljanja izbora u Doboju i Srebrenici u Vijeću ministara BiH govore reakcije zvaničnika iz RS-a. Sam Dodik je zbog odluke CIK-a o poništavanja izbora u ove dvije lokalne zajednice vrijeđao pojedine članova CIK-a, svakako zbog činjenice da su na načelničkim pozicijama pobjedu bili odnijeli SNSD-ovi kandidati.

S druge strane predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da sredstva postoje i da ne ne treba doći do opstrukcija u vezi sa provođenjem izvora u Srebrenici i Doboju.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci