Okružno tužilaštvo u Doboju okončalo je istragu te podiglo optužnicu protiv dvadesetogodišnje Dijane Malić sa područja Teslića i godinu starijeg Mehmeda Omahiću sa područja Tešnja, kojom ih tereti za trgovinu ljudima radi vršenja prostitucije.

Dobojski Okružni sud je potvrdio optužnicu, te prihvatio prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora. Slijedom tog sudskog rješenja, pritvor optuženim može trajati još najduže dvije godine, s tim da se kontrola opravdanosti vrši po isteku svaka dva mjeseca, potvrđeno je iz dobojskog Tužilaštva, pišeOslobođenje.

Podsjetimo, Malićevoj i Omahiću pritvor je nakon hapšenja određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke i na taj način ometati krivični postupak, te jer bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, a terete se za krivično djelo koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja i posljedice.

Malićeva i Omahić, te D. Đ, kao što smo već pisali, uhapšeni su krajem januara zbog sumnje da su tokom tog mjeseca uz različite prijetnje, među kojim su bile i one da će je odvojiti od njenog dvadesetomjesečnog djeteta, 21-godišnju Teslićanku A. Č. prisiljavali na pružanje seksualnih usluga.

D. Đ. je pušten nakon saslušanja u policiji, a Malićeva i Omahić su pritvoreni.

Ispostavilo se da je sve je počelo kada je majka A. Č. početkom januara otišla na put, a to su saznali Malićeva i Omahić, inače njeni poznanici. Oni su potom došli u njenu kuću i tu je fizički napali, prijetili da će joj preko socijalnih radnika oduzeti djecu, odnosno njenu kćerku i maloljetnog brata, te je odvezi u Jevadžije kod Tešnja, gdje su je držali u Omahićevoj kući, ali i košinjcu.

Tukli su je, maltretirali na različite načine, zlostavljali i strujom kako bi je primorali na prostituciju.

Klijente su, kako se moglo saznati odmah nakon hapšenja, nalazili na području Tešnja i Teslića, te su A. Č. vozili kombijem u kojem je pružala seksualne usluge.

Mušterije su uglavnom bili stariji muškarci, koji su za seks plaćali 50 maraka. Ukoliko bi neki od njih htjeli da idu na drugo mjesto, A. Č. je Malićevoj i Omahiću morala javiti gdje idu, a poslije predati zarađeni novac, koji su oni dijelili među sobom.

Kada je majka A. Č. saznala šta se dešava, obavijestila je policiju te su Malićeva i Omahić privedeni.

Zbog povreda koje su joj nanijeli, A. Č. je zbrinuta u dobojskoj bolnici. Poslije je novinarima ispričala da je pomišljala i na samoubistvo zbog svega kroz šta je prolazila u tom periodu. Potvrdila je da su je držali zatvorenu u kokošinjcu, prijetili da će je ubiti, ali i donosili kliješta kako bi joj odsjekli prst te je danima tukli.

KOMENTARI:
Loading...