-Oglas-
Bosna i Hercegovina

Potpisani ugovori za obnovu 15 stambenih jedinica povratnicima u Goraždu i Foči u FBiH

-Oglas-

Ugovore o dodjeli građevinskog materijala za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata za 15 povratničkih porodica sa područja Grada Goražda i Općine Foča u FBiH potpisani su danas u Goraždu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovore u vrijednosti od 197.000 KM za koje je federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo sredstva u budžetu za 2019. godinu, potpisali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić te gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

-Oglas-

“Danas smo potpisali ugovore o dodjeli građevinskog materijala sa 15 povratničkih porodica na prostoru ove dvije općine Bosansko-podrinjskog kantona. Sredstva su osigurana iz transfera Ministarstva za raseljena lica i povratnike u budžetu za ovu godinu. Ovim potvrđujemo da se nastavlja naše prisutsvo u obnovi domova povratnicima na ovom području. Federalno ministarstvo putem svojih transfera, kao i provođenjem drugih programa i projekata, na području Grada Goražda i Općine Foča u FBiH, ukupno će obnoviti i izgraditi 354 stambene jedinice, za što su osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 19,7 miliona KM“, kazao je Ramić.

Naime, projektom “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja javnih stambenih rješenja“ – CEB II obuhvaćena je obnova i izgradnja 208 stambenih jedinica u zgradama po modelu neprofitno-socijalnog stanovanja. Sredstva u iznosu od skoro 16 miliona KM osigurana su kreditnim zaduženjem te kontribucijom kantonalne vlade i jedinica lokalne samouprave. Projektom „Regionalnog stambenog zbrinjavanja u BiH“, čiji je implementator federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, putem donatorskih sredstava te kontribucijom domaćih vlasti, na području Goražda i Općine Foča u FBiH ukupno je obnovljeno i izgrađeno 67 stambenih jedinica u vrijednosti od skoro dva miliona KM.

“U potpunosti smo opredjeljeni da budemo prisutni na cijelom prostoru naše zemlje i osiguramo podršku svim povratnicima kojima je najpotrebnija. Tamo gdje imamo podršku i saradnju lokalnih vlasti, a ovdje je sigurno imamo, zajedničkim radom dosta brže se postižu evidentni pomaci. Razumijevanje prema potrebama povratnika posebno je vidljivo ovdje u Goraždu ali i Općini Foča u FBiH, stoga ćemo naše dobro partnerstvo usmjeriti u daljnja ulaganja s ciljem stvaranje boljih uslova života i rada povratnicima na ovom prostoru“, poručio je Ramić.

Među korisnicima sa kojim je danas potpisan ugovor je i Begović Božidar iz Goražda, povratnik kome je nedavno u požaru izgorjela stambena jedinica.

Inače, 15 povratnika koji su danas potpisali ugovore, odabrani su putem javnog poziva federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u skoro 70 općina na području cijele Bosne i Hercegovine.

Potpisivanju i uručenju današnjih ugovora povratnicima prisustvovala je i premijerka Bosanko-podrinjskog kantona Aida Obuća.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
-Oglas-
Loading...