Lideri SDA i SBB-a, Bakir Izebegović i Fahrudin Radončić, potpisali su danas u Sarajevu koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti. Tokom ranijih pregovora Izebegovića i Radončića najvljivano je da će se sporazum realizovati prvenstveno na federalnom novou, potom na nivou kantona, a kao treća faza na nivou države BiH.

Nakon današnjeg sastanka, lideri su kazali da će do kraja ovog mjeseca popuniti federalnu Vladu, a da će se do kraja novembra riješiti vlasti u kantonima i na državnom nivou.

– Mislim da će ovaj dan biti upamćen kao pozitivan datum u postratnoj historiji BiH. Postigli smo i potpisali sporazum koji garantuje da će dva politička partnera SBB i SDA snažno sarađivati na stabilizaciji prilika u BiH, jačanju provesa integracije BiH u EU i NATO, i isto tako snažno se suprostaviti destabilizaciji i deintegralizaciji BIH, rekao je Izetbegović nakon sastanka.

Radončić zahvalio Izetbegoviću i SDA što su pozvali SBB u koaliciju.

– SBB je bez ikakvih foteljaških ultimatuma ponudio svoj snažan kapacitet u parlamentima da se se situacija deblokira. Za 15 ili 20 dana pokazali smo zajedničkim snagama da ova zemlja zaista može mnogo brže i mnogo bolje u smislu donošenja pozitivnih zakona, zakona neophodnih za podnošenje kredibilne aplikacije. Kao građani ne očekujte spektakularne promjene. Situacija u ovom regionu je jako loša, ali ono što treba očekivati je krvnički rad, veliki napor svih nas iz obje stranke da ova zemlja krene ka EU integracijama, ekonomskom rastu, jačanju pravne države,  istakao je Radončić.

KOMENTARI:
Loading...