Libijci su upoznati sa decenijskim radom naših firmi u ovoj zemlji te žele ojačati ekonomsku saradnju, potvrdio je bh. ambasador Ibrahim Efendić

Mohamed Siala, ministar vanjskih poslova Libije u Vladi nacionalnog jedinstva, ove je sedmice održao sastanak sa ambasadorom BiH u ovoj zemlji Ibrahimom Efendićem.

Siala je pozvao bh. kompanije aktivne na projektima naftnog sektora da se vrate u ovu zemlju, potvrdio je za Faktor ambasador Efendić. On ističe da su Libijci upoznati sa decenijskim radom naših firmi u ovoj zemlji te žele ojačati ekonomsku saradnju.

Projekti u Libiji

Efendić navodi da redovno posjećuje firme iz naše države koje rade na projektima u Libiji.

– Naše firme su ovdje prisutne godinama, a zastoj se dogodio 2011. godine, što je bilo i za očekivati. Neke firme međutim nikad nisu ni prestajale raditi, poput Energoinvesta, a dijelom i kompanije Širbegović, Bosna S i Bosna Petroleum, koje su aktivne na naftnim projektima – pojasnio je on.

Libijski mediji su također izvijestili o sastanku bh. ambasadora i libijskog ministra Siale navodeći da tamošnja vlada nastoji privući kompanije iz manjih zemalja koje bi bile spremne tolerirati sigurnosne rizike, za razliku od velikih kompanija iz evropskih zemalja.

Komentirajući ove navode, ambasador Efendić ističe da sigurnosni rizici nisu u potpunosti isključeni, ali da stanje ide nabolje.

– Postoje lokacije u Libiji koje su sigurne i u njima treba tražiti poslove. Naprimjer, Energoinvest ima projekat u Slobodnoj zoni u Misrati, kao što ima i Bosna Petroleum. Poput njih, i firma Bosna S također treba uskoro krenuti s projektom u ovom gradu – kazao je on.

Prisutan i ISIL

Misrata je grad koji se nalazi na zapadu Libije na pola puta između Tripolija, koji većinom kontroliraju vladine snage, i luke Sirt, koju dijelom kontrolira ISIL.

Osim toga, na istoku zemlje u gradu Bengaziju sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća, iako i u tom regionu pojedine bh. firme učestvuju u projektima.

– Bosna S radi na istoku Libije, na određenim područjima, mada nisam siguran tačno gdje. Oni imaju sedam ili osam gradilišta na kojima su aktivni – kazao je Efendić.

KOMENTARI:
Loading...