8.3 C
Bosanska Krupa
Subota, 27 Februara, 2021

Poruka Dodiku iz Američke ambasade: Nema mjesta mržnji, podržavamo CIK

Iz Američke ambasade u BiH oglasili su se povodom niza uvreda koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Navode kako podržavaju CIK odnosno napore za provođenje Izbornog zakona i istragu svih nepravilnosti dokumentovanih u Srebrenici i Doboju.

Podsjetimo, Dodik je, reagujući na odluke o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju, vrijeđao članove Centralne izborne komisije BiH (CIK BIH) iz reda srpskog naroda Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

Dodik je za Bjelicu Prutinu rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte!“.

Američka ambasada navodi da je CIK-ova uloga vitalna u osiguravanju povjerenja građana u izborni proces i njihovom prebrojavanju glasova.

– Politički lideri koji imaju legitimnu zabrinutost zbog integriteta izbornog sistema trebali bi podržati predložena poboljšanja zasnovana na zdravom razumu detaljizirana u preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije, umjesto da podrivaju legitimitet institucija BiH. Ne može biti mjesta za retoriku podjele, govor mržnje ili lične napade na javne službenike. Pozivamo političke vođe da se uključe u civilizirani dijalog i promiču toleranciju i poštovanje i da preuzmu odgovornost za unapređenje reformi integriteta izbora 2021 – poruka je iz Američke ambasade u BiH.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci