Krajem ljeta 2010. godine život čuvene Rabije Bubić Bube iz gledanog serijala “Lud, zbunjen, normalan”, glumice Belme Lizde Kurt i njenog supruga, reditelja Aleša Kurta, promijenio se iz korjena jer je u tragičnoj nesreći nastradao njihov desetogodišnji sin Jan Isak.

Nasljednik poznatih umjetnika bio je u posjeti rodbini u Kanadi, piše Story.

On i njegova šezdesettrogodišnja rođaka krenuli su u vožnju kajakom, koji se zatim prevrnuo. Suprug nestale žene pozvao je policiju nakon čega je uslijedila masovna potraga avionima i čamcima. Prevrnuti kajak ugledali su narednog dana u četiri sata ujutro, dok su tijela žene i njenog nećaka pronašli šest sati kasnije pored podvodnog grebena. Prevezli su ih u bolnicu, nakon čega je dječak preminuo od promrzlina, dok je žena smještena u bolnicu.

“Molim vas, imajte razumijevanja. Ne bih želio ništa da govorim o tome, samo mogu da potvrdim da nam je sin poginuo”, bilo je sve što je neposredno nakon nesreće rekao bosanski reditelj.

Od tragedije koja je zadesila njihovu porodicu sarajevski umjetnici nisu govorili o gubitku sina, već su se okrenuli vaspitavanju svoje mlađe kćerke, danas osmogodišnje Ume. Belma se posvetila radu s djecom kroz brojne pozorišne radionice, a svoju kreativnost usmjerila je i ka modi. Inspirisana svojom nasljednicom, dizajnirala je modnu liniju za najmlađe koja se zove Umin ormar.

“Željela sam da stvorim novu dimenziju, koja u velikoj mjeri dolazi iz moje ljubavi prema teatru i pričanju priča. Ali Umin ormar istovremeno je i moj bunt protiv konzumerizma i nepoštovanja našeg kulturnog naslijeđa. Veliki sam poštovalac djece i njihove percepcije svijeta, volim da im se približim i postanem im na neki način prijateljica”, otkrila je glumica, a upravo je Uma ta koja joj je dala snage u najtežim danima.

“Uma se veoma dobro snalazi kada je u centru pažnje. Pokazuje svoju posebnu kreativnost, ali mislim da je to normalna reakcija na okruženje u kojem odrasta. Ne iskazuje nikakve želje o tome šta želi da bude kad odraste. Ona živi u sadašnjosti”, izjavila je popularna Buba, a angažman u seriji Lud, zbunjen, normalan, uveo ju je u domove širom našeg regiona.

“Ljudima se mnogo sviđa lik Bube, a naročito djeci. Mislim da je to zato što sam nekako uspjela da je učinim zaista živom, što je za mene veliki kompliment. Gledaoci toliko vjeruju da Buba postoji, da kad vide mene, Belmu, koja samo radi svoj posao, i prepoznaju Bubu, često ne mogu da se sjete odakle me znaju, ali prepoznaju me kao nekog bliskog i dragog. Pa me pitaju kako sam, kako mi je porodica, požele mi sve najbolje i tako dalje. Lijepo se sa mnom ispričaju”, rekla je jedna od omiljenih glumica na prostoru bivše Jugoslavije.

KOMENTARI:
Loading...