36.4 C
Bosanska Krupa
Subota, 31 Jula, 2021

Porodice srebreničkih žrtava nezadovoljne na početku procesa isplate odštete

- Oglas-

Vrata sarajevskog ureda su otvorena, a internetska stranica Nizozemske komisije za naknadu štete Potočari je u funkciji. Međutim, Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, zasad nema namjeru tražiti naknadu štete za smrt svog sina Nermina dok se ne ispune uslovi koje su porodice postavile, piše Detektor.

Prije više od trinaest godina porodice žrtava genocida u Srebrenici pokrenule su postupak protiv države Holandije. Činilo se da je pravna bitka završena, ali se srodnici ne slažu sa nekim detaljima nagodbe. To se uglavnom odnosi na činjenicu da Holandija ne nadoknađuje troškove advokata porodica.

“Ja sam rekla 15 dana je rok ako može da prihvatite naše zahtjeve, ako ne, prekidamo sve. Mi ćemo se žaliti u Strazburu da se nismo mogli dogovoriti”, kazala je Subašić.

Subašić je osim sina izgubila i muža, te više od 20 drugih srodnika.

Odgovornost za ubistva

Na dan 11. juli 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu, holandski vojnici koji su bili zaduženi za sigurnost u toj zoni pod zastavom UN-a nisu spriječili počinjenje genocida. Više od 7.000 muškaraca i dječaka je ubijeno.

Tokom 2019. godine holandski Vrhovni sud je presudio da je država Holandija odgovorna, u vrlo ograničenoj mjeri, za smrt otprilike 350 žrtava. To se odnosi na grupu muškaraca koji su iz baze Holandskog bataljona otpremljeni u kasnim popodnevnim satima 13. jula 1995. godine.

Prema Vrhovnom sudu, Holandski bataljon je djelovao nezakonito, jer je znao da su muške izbjeglice iz Srebrenice bile u ozbiljnoj opasnosti da budu napadnute ili ubijene. Navodi se da bi, u slučaju da je tim muškarcima dozvoljeno da ostanu u bazi, njihova šansa za preživljavanje bila mala, ali ne i zanemarljiva, te je na kraju procijenjena na deset posto. Shodno tome, najbliži srodnici tih 350 žrtava mogu smatrati državu Holandiju odgovornom za deset posto štete koju su pretrpjeli.

Sin Munire Subašić, Nermin, bio je jedan od njih. Njegove su zadnje riječi bile: “Mama, nemoj se birnuti. Biće sve uredu.”

“Znate li koliko sam kostiju pronašla? Onoliko koliko su oni priznali odgovornost – deset posto od ukupnog tijela”, navodi Subašić.

Apelacioni sud u Haagu prethodno je presudio da je odgovornost države Holandije 30 posto. Odluka Vrhovnog suda bila je iznenađujuća, a trenutno je još uvijek u toku postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je, prema riječima advokata “Majki Srebrenice” Simona van der Sluijsa, prekršeno pravo na pravično suđenje. Subašić se nada da će sudija u Strasbourgu ipak vratiti odgovornost na 30 posto, ali Van der Sluijs smatra da su šanse za to veoma male.

Uvrede i poniženja

“Ne znam zašto Holandija neće jednostavno da zatvori ovo poglavlje o Srebrenici na lijep način”, kaže Van der Sluijs.

“Cijela ova nagodba postoji samo zbog sudske presude. Nikada nije pokazan nikakav oblik blagonaklonosti ili suosjećanja”, dodaje on.

Prema Van der Sluijsu, Vlada tvrdi da je ova nagodba rezultat pregovora, ali je u praksi bilo malo sudjelovanja javnosti. Prva verzija ove nagodbe pojavila se u decembru 2020. godine bez da su advokati ili rodbina rekli bilo šta o tome.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci