Podaci koje je ovih dana objavio Zavod za statistiku Federacije BiH, a koji se odnose na ostvarenje prinosa kasnih usjeva, voća i grožđa u prošloj godini, porazni su. Prema njima, lani je u FBiH proizvodeno kukuruza u zrnu 157.385 tona, što je manje za 35,4 posto nego 2016. godine.

Soja, duhan, krompir

– Kod industrijskih biljaka zabilježeno je smanjenje proizvodnje soje za 42,9 posto, a duhana 21,8 posto u odnosu na 2016. Krompira je proizvedeno 177.233 tone, što je manja za 22,3 posto, a graha za 28,3 posto u poređenju s proizvodnjom u 2016. godini – podaci su Zavoda.

Ništa bolja situacija nije ni u voćarstvu. Tako je jabuka proizvodeno manje za 29,0 posto, a šljive 36,8 posto u odnosu na 2016. Ukupna proizvodnja grožđa manja je za 25,5 postu u odnosu na 2016. godinu.

Predsjednik Seljačkog saveza FBiH Dragan Pavlović kaže za da su mraz, grad i suša najveći razlog smanjenje proizvodnje u 2017.

Mraz, grad, suša

– Najprije smo imali dugu zimu i puno minusa, onda nas je u travnju pogodio mraz, a poslije toga u Hercegovini je usljed grada u dva navrata stradalo grožđe. Nakon toga uslijedile su ekstremne suše. Štete usljed prirodnih nepogoda su bile višemilionske. Isplaćeno je obeštećenje za mraz, no tek pet posto u odnosu na ukupne štete – kaže on.

Pavlović ističe i da proizvođači ovdje više ne vide perspektivu, te da će, osim nepogoda, domaću poljoprivredu uništiti iseljavanje.

– Toga je, nažalost, sve više i više, pogotovo je taj trend vidljiv u Hercegovini. Zatvaraju se domaćinstva, ljudi masovno gase proizvodnju i poslove od kojih su živjeli desetljećima i masovno odlaze u Irsku, Njemačku i slično. Šezdesetih i sedamdesetih godina odlazila su maksimalno dva člana obitelji, a danas idu komplet svi s djecom i to većinom obitelji koje su se tradicionalno bavile poljoprivredom – kaže Pavlović.

Prekomjeran uvoz i slabi poticaji

Pavlović, također, naglašava da je smanjena proizvodnja jednim dijelom posljedica prekomjernog uvoza i slabih poticaja, zbog čega poljoprivrednici sve više pribjegavaju gašenju proizvodnje i iseljavanju iz BiH.

KOMENTARI:
Loading...