Mostarci ne mogu izaći iz svojih zgrada i kuća, ulice u Vodicama i Šibeniku poplavljene, voda u porodičnim kućama u Kozarskoj Dubici.

Nevrijeme praćeno jakom kišom izazvalo je velike probleme na šibensko-kninskom području u Hrvatskoj te u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Nakon samo 24 sata kišnih padavina, ulice Mostara su pod vodom.

Grad je paraliziran, a mnogi stanovnicu u četvrtak ujutro nisu mogli otići na posao, niti izaći iz svojih zgrada i kuća.

“Od ranog jutra pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar imaju brojne intervencije na ispumpavanju vode, jer je voda prodrla u podrumske prostorije i prizemlja velikog broja poslovnih i stambenih objekata u Mostaru”, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

U Čitluku je zbog poplavljenosti glavne gradske saobraćajnice otežan saobraćaj kroz centar tog mjesta.

Poplavljeni Šibenik i Vodice

I u četvrtak ujutro su vidljive posljedice jake kiše koja je u srijedu navečer padala na širem šibenskom području, pa je poplavljena šibenska riva.

Stanje je loše u Vodicama i Tribunju, gdje je tokom noći bila zatvorena cesta koja povezuje ta dva mjesta, piše lokalni portal Šibenik.in.

Vatrogasci su imali 115 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz kuća, stanova, podruma, konoba i garaža.

Na šibenskom području u svega dva sata palo je više od 100 litara kiša po metru kvadratnom.

Poplave su u srijedu navečer pogodile središte grada, dok je jaka kiša potopila i Vodice.

Hrvatski mediji izvijestili su da je u tom mjestu na cestama bilo i do pola metra vode.

Otvoreni su šahtovi, poplavljene ceste stvorile su saobraćajni haos, a mnogobrojni automobili ostali su u zaglavljeni u lokvama.

U priobalnom pojasu voda je ušla u kuće i poplavljeno je stotinjak stambenih i ugostiteljskih objekata.

Bujice vode slijevaju se sa viših predjela grada i nose kante za otpad, klupe, stolice…

Vodena bujica u srijedu navečer je u Šibeniku izbila granitne kocke kojima je popločan dio ulice i nanijela ih skroz do glavnog gradskog Trga poljane, koji je pod vodom, dok je dio stanovnika ostao bez struje.

Orkanski jugo izazvao je ogromne valove, koji su potopili rivu u Kaštelima. Obilnu kišu hrvatski Hidrometeorološki zavod najavljuje se i za četvrtak.

Raste vodostaj Une i Sane

Vodostaj Une raste na području Kostajnice. Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je danas stanje pripravnosti i preduzimanje vanrednih mjera zaštite od poplava na području opštine zbog izlivanja rijeke Une iz korita.

Vanredne mjere odbrane od poplava uvedene su zbog povećane opasnosti od poplava, kako za stambene, tako i za privredne objekte.

Vodostaj Une kod Kostajnice u 12.00 sati iznosio je 375 centimetara i u posljednja 24 sata porastao je za 193 centimetra.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru u četvrtak ujutro je iznosio 310 centimetara, oednosno 110 centimetara ispod kritične tačke, ali je samo u posljednja 24 sata porastao za gotovo dva metra.

Iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora saopćeno je da se očekuje dalji rast vodostaja Sane, s obzirom na padavine u slivnom području ove rijeke.

Intezivne padavine na području Prijedora uzrokovale su pojavu podzemnih voda u suterenima više objekata te su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice vršili ispumpavanje vode koja se pojavila u podrumskim prostorijama.

Poplavljene kuće u Kozarskoj Dubici

Deseci porodičnih kuća poplavljeni su u srijedu navečer na području opština Novog Grada i Kozarske Dubice, na sjeveru Bosne i Hercegovine, zbog bujica i povećanja vodostaja na nekoliko manjih rijeka, što je izazvano obilnim padavinama.

Šef Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac potvrdio je da se nakon obilnih padavina situacija u toj opštini danas stabilizuje, te da se povukla voda iz bujične rječice Knežice koja je sinoć zaplavila 20 domaćinstava.

“Situacija se danas stabilizuje, a na području Knežice sve vode su u povlačenju i nemamo više zaplavljenih domaćinstava”, rekao je Trubarac Srni.

On je precizirao da je vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici, koji je od sinoć rastao brzinom od 15 centimetara na sat, u porastu i da trenutno iznosi 300 centimetara.

“Vodostaj Une nije kritičan, ali smo na oprezu jer voda još nadolazi”, rekao je Trubarac i dodao da se pri vodostaju te rijeke od 380 centimetara uvode redovne mjere zaštite od poplava.

Trubarac je naveo da vodostaj Save danas iznosi 703 centimetra i dodao da je prognoziran rast vodostaja te rijeke, na kojoj se redovne mjere zaštite od poplava vrše na 830 centimetara.

Za četvrtak su također najavljene obilne padavine, najviše u južnim, jugozapadanim i ponegdje u zapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI:
Loading...