Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine svoja bi vrata, nakon tri godine, ponovo trebao otvoriti 15. septembra 2015. godine.U razgovoru za Klix.ba, direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić navodi kako još uvijek čekaju novac od Kantona, Federacije i Vijeća ministara uz nadu da će sljedeće sedmice taj novac biti operativan i da će vrata Muzeja 15. septembra konačno ponovo biti otvorena za javnost.

Zemaljskom muzeju bi trebao biti isplaćen iznos od 1.5 miliona KM, što je otprilike polovina iznosa dosadašnjeg duga koji je potreban za izmirenje svih obaveza, uključujući i plate uposlenicima ove institucije.

“To je dostatno da se ova institucija pokrene iz mrtvila, u nadi da će memorandum čije je potpisivanje najavljeno za desetak dana zaživjeti 2016. godine u punom kapacitetu i da će time biti zaokružena ta financijska konstrukcija koja bi trebala pokriti osnovne djelatnosti da muzej funkcioniše”, kazao je Busuladžić za Klix.ba, još jednom podcrtavši kako Muzej mora biti budžetska ustanova, kao i svuda u svijetu.

Najviše zaslužan za otvaranje Muzeja je, navodi Busuladžić, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, koji je “svojim ogromnim trudom doprinio da Muzej izađe iz ćorsokaka u kojem se našao.”

Pored njega, Buduladžić navodi da su za otvaranje Muzeja zaslužni Vijeće ministara, Federalna vlada, a uskoro i vlada Kantona Sarajevo, te Američka ambasada koja je uložila veliki trud u diplomatskoj borbi da se ovaj problem otkoči i pronađe rješenje.

Aktivnosti oživljavanja Muzeja traju još od januara ove godine, stoga je ovo samo logičan slijed događaja i rezultat višemjesečnih aktivnosti. Spomenimo i akciju “Ja sam muzej”, koja je privukla pažnju javnosti na sve probleme s kojima se ova institucija suočava.

Na upit o tome kakav je osjećaj otvoriti Muzej nakon tri godine, Busuladžiuć nam je kazao:

“Ja sam zaista na izmaku svih strana, pod stalnim stresom i umoran od svega, te se nadam da će se ovo okončati pravedno i pošteno kako i treba, te da će ti ljudi koji rade u muzeju primati platu iz budžeta. Mislim da su političari i zvaničnici shvatili suštinu toga i da će stvari početi odvijati nabolje”, kazao je Busuladžić.

On je dodao kako je ipak ostao ogroman dio problema, kao što je činjenica da pravni status Muzeja još uvijek nije riješen (pravno, Zemaljski muzej ne pripada nikome), no kako su se stvari ipak maknule sa mrtve tačke i kako su na pomolu rješenja bar primarnog problema, problema finansiranja.

KOMENTARI:
Loading...