Bosnom i Hercegovinom vladaju neodgovorni političari. To dokazuje sve neprimjerenija retorika kojom se u posljednje vrijeme koriste. Rasprava političkih suparnika u Republici Srpskoj – Dodika i Bosića, posljednji je primjer od mnogih. Stručnjaci tvrde da se takva, oštra retorika, već negativno odražava na narod. I upozoravaju da se govor političara mora promijeniti.

Na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini već godinama se koristi retorika koja je primjerenija ulici ili kafani. Psovke, razgovori o hrani ili alkoholu i uvrede, postali su češći nego govori o ekonomiji ili investicijama. Posljednji je primjer javna prepirka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Mladena Bosića iz Saveza za promjene. Prvo je Bosić, gostujući u Dnevniku TV1, izjavio da Dodik mnoge stvari radi jer hoće da pokaže da je faktor bez kojeg se ne može odlučivati.

“Bosić je duboko isfrustran” – odgovorio je Dodik.

Nakon toga, Bosić je odgovorio da bi donirao novac Dodiku za liječenje poremećaja koje su mu ustanovili. To je neprihvatljivo, smatra Hasan Zvrko, profesor retorike.

“Politička retorika u BiH ne može imati nekakav viši nivo jer je takvo političko stanje u državi. Retorika je jedna vrsta umijeća, nauke gdje svaka priča ima svoj cilj” – pojasnio je profesor Zvrko.

Cilj je ovdje jasan – politička scena u RS sve više podsjeća na estradnu scenu, a akteri sve više podsjećaju na zabavljače među kojima narod bira one zanimljivije.

To je opasno po svako društvo, pogotovo ovo naše, tvrdi Zvrko.

“Naravno da to ima svoje povratno dejstvo. Takvi ljudi koji tako govore oni i ne misle o državi i o narodu, ovdje ne mislim o nekoj naciji – Srbima, Hrvatima Bošnjacima ili ostalim – nego o narodu koji živi ovdje i koji hoće da ima ugledne političare, političare koji imaju autoritet” – izjavio je za TV1 Hasan Zvrko, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA.

Ako političari nastave pjevati, pjevači će početi da drže govore. Estradizacija politike može i imat će ozbiljne posljedice.

“Ako se oni tako ponašaju, narod je izgubljen i on počinje da se ponaša tako ili koristi tu situaciju da bi se ponašao u nacionalističkom, primitivnom i bilo kakvom drugom. Pa ako hoćete i lopovskom, jer vidite da političari se bave tim poslom pa i narod počinje, običan svijet“ – dodao je Zvrko.

Nastavio je da sve ovo rezultira činjenicom da svi oni koji su u politiku ušli iz ideala, davno su je napustili. Ostali su oni koji od politike žive i koji se trebaju truditi da i narod bolje živi zbog njihovog rada. Neprimjerena retorika koja se u našoj zemlji sve glasnije čuje, može se koristiti za međustranačka prepucavanja, nikako za državničke govore – zaključio je retoričar Hasan Zvrko.

KOMENTARI:
Loading...