Sudbina Inge Perković (1985) iz Mostara neizvjesna još od 2006. godine. Kao nestao vodi se i Ivan Vegar, koji je posljednji put viđen 2007. Ejub Čirkić posljednji put viđen 2009.

Brčanska policija i dalje traga za sedamdesetosmogodišnjim Alijom Osmanovićem iz Brčkog, koji je 29. decembra prošle godine otišao od kuće. Njegov nestanak prijavljen je 31. decembra, nakon čega je policija za njim pokrenula potragu, koja zasad nije dala nikakvih rezultata. Osmanovićeva supruga Plana rekla je da njen muž ima psihičke tegobe, koje su uslijedile prije više godina nakon povrede glave, kao i da nije prvi put da odlazi od kuće. Također, pozvala je sve one koji bilo šta znaju o sudbini njenog muža da to prijave policiji.

Misteriozni nestanci

Osim Osmanovića, Policija Brčko distrikta godinama već traga i za još tri nestale osobe sa područja Distrikta. Još u martu 2009. godine prijavljen je nestanak Seada Musića (1953) iz Brčkog, za kojim se i do danas traga. Nepoznate su sudbine i Ane Skulić (1952), koja je nestala u oktobru 2007, te Mije Geljića (1960), čiji je nestanak policiji Distrikta prijavljen u septembru 2006. godine.
Policijske agencije u Federaciji BiH tragaju za velikim brojem nestalih osoba. U toku prošle godine policiji su prijavljena tri nestanka, koji su istražiteljima zadale glavobolju, jer predstavljaju pravu misteriju.

Najprije je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prijavljen nestanak talijanskog svećenika Luciana Ciciarellija (1936), koji je zadnji put viđen 2. augusta u Međugorju. Njegov nestanak je 8. augusta prijavio gazda pansiona u kojem je odsjeo, nakon čega je policija pokrenula istragu u koju su se uključile gorske službe spašavanja.

U intenzivnoj potrazi koja je trajala 15 dana učestvovalo je više desetina tragača GSS u BiH (službe iz Srebrenika, Mostara i Čitluka), kojima su se pridružili i vatrogasci iz Čitluka, Federalna uprava civilne zaštite sa psima tragačima. Pretraživali su ogromno područje koje se širilo, ali je, nažalost, nakon što potraga nije dala nikakve rezultate, njen intenzitet smanjen do pristizanja novih informacija.

Pored Ciciarellija, MUP HNK traga i za Draženom Dujmovićem, koji je 18. novembra nestao na području Mostara.  I pored gotovo dva mjeseca od njegovog nestanka, još nema nikakvih konkretnih informacija, koje bi upućivale na njegov pronalazak. Iz policije su kazali kako je istraga u toku i vodi se u svim smjerovima. Pored obilaska terena ispitano je više svjedoka, odnosno ljudi s kojima se Dujmović družio i bio u kontaktu. Također, pregledano je i nekoliko snimaka videonadzora, ali ništa opipljivo nije nađeno. Dujmovićev nestanak prijavila je njegova supruga 19. novembra. Dan ranije zadnji put je viđen u jednoj autopraonici, gdje je ostavio svoj automobil, a radnicima rekao da se brzo vraća. Navodno je zadnji put viđen na dan nestanka kako ulazi u nepoznati automobil u mostarskom naselju Bijeli brijeg. Osim pripadnika MUP-a HNK i mostarskog Tužilaštva, u dosadašnjoj potrazi za Dujmovićem učestvovali su i pripadnici gorskih službi spašavanja koji su zajedno s lovcima bezuspješno pretraživali pojedina brda oko Mostara.

Također, nema nikakvog traga ni Armini Kovač (15) iz Donjeg Vakufa, koja je 28. marta prošle godine nestala nakon izlaska u grad s drugaricama. Pripadnici Policijske stanice Donji Vakuf su zajedno sa Jedinicom za podršku MUP Srednjobosanskog kantona, sektora krim- policije PU Jajce i donjovakufskog rafting kluba “Dabar” pretraživali i korito i obalu Vrbasa s ciljem pronalaska djevojčice, o kojoj se još ništa ne zna. S obzirom na to da su u centru grada u blizini rijeke pronađene i neke stvari nestale djevojčice, organizovana je i druga pretraga rijeke Vrbas do Vinca, odakle su pretragu nastavili službenici policije sa rafting klubom Jajce, ali ni to nije dalo nikakve rezultate.

Armina je djevojčica visoka 180 cm, ima dugu smeđu kosu, teška je oko 75 kilograma. Kada je posljednji put viđena nosila je torbu, bijelu jaknu, farmerice i tenisice. Građani koji posjeduju bilo kakve informacije mogu se obratiti najbližoj policijskoj stanici ili porodici na broj telefona 063 440 329.

Zahtjev iz Varšave

Kada su u pitanju nestale osobe u Federaciji BiH, Federalna uprava policije, barem prema zvaničnoj web stranici ove policijske agencije, traga za 13 nestalih.

Tako je na osnovu zahtjeva MUP-a Tuzlanskog kantona raspisana potraga za Almerisom Čudić (1977.) iz Gračanice, kojoj se svaki trag gubi od 1. aprila 2014, kada se udaljila od kuće. Dva mjeseca ranije, od kuće se udaljio i Dalibor Milanović (1980) iz Mostara, od kada mu se gubi svaki trag. Prema zahtjevu MUP-a HNK raspisana je potraga i za Ademom Čomorom (1964) iz Mostara, koji je zadnji put viđen u januaru 2013.

Potraga za Jozefom Kogutekom (1957), državljaninom Poljske, raspisana je na osnovu zahtjeva INTERPOL-a Varšava. Kogutek je, prema navodima prijave, Poljsku napustio 23. maja 2012. godine, kao član organizovane turističke grupe, a posljednji put je viđen u Međugorju dana dva dana kasnije, od kada mu se gubi trag.

FUP od 2012. godine također traga i za Melihom Husić (1997) iz Visokog, koja je u januaru otišla od kuće i više je niko nije vidio. Miroslav Milanović (1964), rodom iz Zenice, porodici se nije javio od decembra 2009. Za njim je potraga raspisana na osnovu zahtjeva MUP-a HNK. Iste godine nestao je i Salko Neretljaković (1930) iz Sarajeva, koji se u septembru zadnji put udaljio od svoje kuće u općini Stari Grad. Međunarodna potraga je raspisana i za Šimom Mijačevićem (1969) iz Kaknja, koji se kao nestao vodi još od juna 2006. godine. Traga se i za Ejubom Čirkićem  (1980) koji se u februaru 2009. godine udaljio od kuće u nepoznatom pravcu, dok je Ivan Vegar (1975) nestao dvije godine ranije. Nestanak Inge Perković (198.) iz Mostara prijavljen je u oktobru 2006. godine.

Nestanak brata i sestre

Slučaj koji je definitivno privukao najviše pažnje, a koji je na svu sreću imao sretan epilog, je nestanak brata i sestre iz brčanskog sela Rašljani, koji su 18. jula prošle godine nestali u šumi. Brčanska policija odmah je krenula u potragu, u koju su se uključile i gorske službe spašavanja, civilna zaštita, građani volonteri, a zatražena je i pomoć od helikopterskog servisa MUP-a RS-a. Dvadesetdvogodišnji Elvedin Alić, inače osoba s posebnim potrebama, pronađen je četiri dana kasnije u šumi na području općine Srebrenik. Njegova petogodišnja sestra pronađena je 24. jula u šumskim vrletima, također na području općine Srebrenik, a zbog teške iscrpljenosti prevezena je u tuzlansku bolnicu.

Ukraden ispred kuće?

Federalna uprava policije, na zahtjev MUP-a HNK, aktivirala je prošle godine i potragu za Darkom Stančevićem (1982) iz Mostara, koji je još kao dvogodišnjak nestao ispred porodične kuće u Mostaru.

Slučaj je ponovo pokrenula porodica nestalog, nakon što su došli do saznanja da se nalazi u Italiji, gdje živi i radi kao dijete imućne porodice. Zbog te sumnje FUP je, trideset i jednu godinu od njegovog nestanka, raspisao žutu potragu za Darkom. Darku se svaki trag gubi davne 1982. godine u mostarskom naselju Rudnik, gdje se igrao ispred kuće svojih djeda i bake. Komšije su pričale kako su ga vidjele na samo par metara od kuće, ali dijete nikad više nije viđeno. Policijska istraga nije dala nikakav rezultat, čak se nagađalo da se utopio u Neretvi, da je udario automobil, pa sve do toga da je ukraden i odveden u Italiju.