Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstava za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske još pretresaju prostorije portala Klix.ba, nakon što su tu akciju počeli jutros u 8.45 sati, javlja Fena.

“Dana 24. 12. Općinski sud u Sarajevu je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te je sudija za prethodni postupak ovog suda izdao naredbu za pretres prostorija pravnog lica Intersoft zbog postojanje sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja prema Krivičnom zakonu RS-a”, rekla je Amra Hodžić, viša stručna saradnica za odnose s javnošću Općinskog suda u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

Hodžić je dodala da je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo uputilo prijedlog na osnovu zamolnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

“Naredbu će provesti ovlaštena lice MUP-a KS-a uz saradnju i prisustvo načelnika Službe za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije RS-a”, odgovorila ja Hodžić na pitanje zašto su akciji prisustvovali i službenici MUP-a RS-a.

Ovu informaciju potvrdio je i MUP RS-a na službenoj stranici.

“Prema naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a obavili su danas pretres prostorija poduzeća Intersoft Sarajevo koje koristi Klix.ba u Sarajevu”, saopćeno je na web-stranici MUP-a RS-a.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Alem Hamzić kazao je kako dežurni tužioci tog Tužilaštva nisu obaviješteni o akciji, a glasnogovornica Federalne uprave policije (FUP) Elma Kadić je izjavila kako službenici FUP-a nisu učestvovali u akciji pretresa prostorija portala Klix.ba.

Iz MUP-a RS-a navode da se pretres obavlja zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz član 174, stav 2 Krivičnog zakona.

Podsjećanja radi, na portalu Klix.ba nedavno je objavljen snimak u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Novinari Fene na terenu saznaju da su svi zaposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić te novinarka Edita Gorinjac.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.

KOMENTARI:
Loading...