14.8 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 3 Marta, 2021

Policajac kažnjen zbog komentara o slučaju “Dženan Memić” koje je s njegovog Facebooka ostavila kćerka

Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je trebalo biti održano ročište u predmetu tužitelja Aziza Turudije, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), ali je to ročište odgođeno zbog dojave o postavljenoj bombi u Sudu.

Ono što je zanimljivo za slučaj policajca Turudije i ovo ročište o kojem se u javnosti malo zna, jeste to da je protiv Turudije u MUP-u KS 2017. godine, a prema dokumentaciji u koju je Fokus imao uvid vođen disciplinski postupak po čijem je okončanju Turudija proglašen krivim.

Naime, na Facebook profilu policajca Aziza Turudije 2017. godine objavljeni su komentari u kojima su nadležni pozivani da razriješe slučaj smrti Dženana Memića, koji je 8. februara 2016. godine u večernjim satima u Velikoj aleji na Ilidži zadobio teške tjelesne povrede od kojih je nakon osam dana preminuo.

Kasnije je utvrđeno, a što se navodi i u dokumentaciji, da je komentare na Facebook profilu Aziza Turudije i to bez njegovog znanja ostavljala njegova kćerka koja je o tome i posvjedočila pred nadležnim organima MUP-a KS.

Međutim, Policijski odbor i Disciplinska komisija proglasili su Aziza Turudiju „krivim što nije na odgovarajući način zaštitio svoj Facebook profil sa kojeg i na kojem su komentarisana dešavanja oko slučaja „Dženan Memić“, te uprkos tome što je kada je saznao za komentare sam ih obrisao, ipak zloupotrebu Facebooka nije prijavio MUP- KS.

Time je ocijenili su u Disciplinskoj komisiji Turudija postupio suprotno odredbama Zakona o policijskim službenicama KS kao i Policijskim etičkim kodeksom za policijske službenike Uprave policije MUP-a KS i Instrukcije o pravilima ponašanja službenika Uprave policije.

Turudija je 2017.godine proglašen krivim zbog teže povrede službene dužnsoti i izrečena mu je novčana kazna umanjenja plaće za 20 posto u trajanju od četiri mjeseca. Žalio se, ali bezuspješno, njegova žalba je odbijena.

Kako je za Fokus potvrdio Ifet Feraget advokat policajca Aziza Turudije na današnjem ročištu pred Općinskim sudom u Sarajevu trebalo je po tužbi Turudije biti razmatrano poništenje rješenja Policijskog odbora kao i Disciplinske komisije MUP-a KS-a.

Autor: S. Degirmendžić/Fokus.ba

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci