18.4 C
Bosanska Krupa
Petak, 26 Februara, 2021

Pokret “Nisam tražila”: Gdje i kako prijaviti seksualno nasilje

Facebook stranica Nisam tražila, na kojoj se svakodnevno objavljuju ispovijesti o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, zatrpana je porukama i svjedočanstvima. O razmjerama zlostavljanja o kojem se uglavnom šuti dovoljno govori činjenice da su u jednom trenutku administratorice stranice morale nakratko stati sa objavama:

Broj poruka koji raste iz minute u minutu, premašuje sve naše kapacitete. Važno je da znate da se aktivno bavimo i svim pravnim aspektima, kako bismo zaštitile svakog od vas – napisale su uz poruku da će već od narednog dana ponovo krenuti sa objavama, piše Žurnal.

Stranica je kreirana nakon istupa srbijanskih glumica o silovanjima koje su preživjele u školi glume. Početna reakcija bila je zaprepaštenje javnosti učestalošću zlostavljanja, nakon čega su uslijedile i poruke ohrabrenja i neke konkretne akcije.

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu (koja se opetovano spominje u porukama na stranici kao mjesto na kojem se uznemiravanje ili zlostavljanje dešavalo) oformljena je Komisija za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja. Akademija scenskih umjetnosti čvrsto stoji iza politike nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije, uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, navode:

– Akademija scenskih umjetnosti obavezuje se na podizanje svijesti o diskriminaciji, uznemiravanju i seksualnom uznemiravanju, te će hitno započeti sa kontinuiranom tematskom edukacijom kompletnog kolektiva i studenata.

Komisija je kreirala prostor od povjerenja imenujući savjetnike za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u kojoj su, pored ostalih, diplomirani psiholog i doktor rodnih studija i stalna sudska vještakinja pedagoško-psihološke struke i psihoterapeutica:

– Ohrabrujemo sve naše studente da se jave savjetniku po svom izboru i da nam pomognu da što prije utvrdimo činjenice. Savjetnik će vam pružiti stručnu pomoć pri proceduri pokretanja prijave povrede Etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu. Savjetnik se obavezuje na čuvanje privatnosti i povjerljivost. Akademija scenskih umjetnosti se obavezuje da će u skladu sa prijavama pokrenuti adekvatne diciplinske postupke prema pozitivnim propisima.

U medijskim istupima nasilje su osudili i iz drugih institucija u BiH, ali napominju da se bez konkretnih prijava ne mogu pokrenuti postupci u policiji i tužilaštvima.

U Zagrebu – Akademija dramskih umjetnosti priprema prijave DORH-u (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske). Potaknuta svjedočanstvima sa grupe Nisam tražila dekanica Akademije Franka Perković, u saradnji sa Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, osnovala je radnu grupu koja se bavi prikupljanjem podataka o slučajevima zlostavljanja i uznemiravanja na ADU.

POZIV SENATU U TUZLI

Dio svjedočanstava odnosi se i na dešavanja na Univerzitetu u Tuzli. Zbog toga je Omladinski pokret Revolt zatražio od Univerziteta u Tuzli da preispita te navode:

– Na stranici Nisam tražila postoje razna svjedočenja sa Univerziteta u Tuzli koji govore o seksualnom uznemiravanju na našim fakultetima i Akademiji. Pozivamo vas i sve obrazovne institucije u Tuzlanskom kantonu za koje postoji sumnja da je vršeno seksualno uznemiravanje i/ili silovanje da pruže podršku ženama, da imenuju zlostavljače, te hitno adresiraju ovakve slučajeve nadležnim institucijama. Pozivamo Senat Univerziteta u Tuzli, sve javne i privatne fakultete da se organizuju i stvore siguran i nekorumpiran prostor za prijave slučajeva seksualnog nasilja.

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli već se javno oglasio povodom ovog pitanja i ohrabrio svoje studente i studentice da u skladu sa etičkim i moralnim kodeksom, zajedno sa uposlenicima Filozofskog fakulteta, grade prostor u kome se ne dešavaju niti toleriraju bilo koji slučajevi ugrožavanja ljudskog integriteta i digniteta.

Svjedočenja o nasilju koja se objavljuju dokaz su hrabrosti preživjelih i važnosti javne osude, podrške društva i kažnjavanja počinioca, poručuju iz UN Woman BiH.  Rodno zasnovano nasilje ne smije biti tabu, a svaka žena, djevojka i djevojčica, moraju biti zaštićene, jer imaju pravo na život bez nasilja:

– Želimo izraziti podršku ženama, djevojkama i djevojčicama koje su preživjele nasilje, i želimo ih ohrabriti, kao i sve ostale građane i građanke, da uvijek prijave nasilje. Podrška cijelog društva ključna je u prevazilaženju seksualnog nasilja i štetnih rodnih stereotipa koji doprinose nasilju.

Veliki dio ovih svjedočanstava odnosi se na zlostavljanja na akademijama scenskih umjetnosti širom regije. Iz Narodnog pozorišta u Tuzli zbog toga su osjetili potrebu da reaguju. Oštro osuđuju svaki oblik nasilja, naročito onog koji se dešava pod krinkom specifičnosti tog posla:

– Zlostavljači svojim nečuvenim postupcima kaljaju ugled našeg časnog posla i časnih ljudi koji se tim poslom bave i mi nikada nećemo pristati biti njihovim saučesnicima. Za bilo koji oblik nasilja ne postoji opravdanje i Narodno pozorište Tuzla gaji nultu toleranciju za sve oblike takvog ponašanja! Ovime pružamo podršku svim kolegicama i kolegama koji su odlučili progovoriti o svom iskustvu i poručujemo im da nisu sami. Uradićemo sve što je u našoj moći da se u našoj kući svaka kolegica i svaki kolega osjeća sigurno i poštovano, a svako nedolično ponašanje ćemo na adekvatan način znati procesuirati, kako interno, tako i eksterno, u saradnji sa nadležnim institucijama.Ukoliko ste žrtva nasilja obavezno to nasilje prijavite nadležnima, te potražite podršku i pomoć.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci