Mediji širom regije jučer su prenijeli tekst Informera u kojem se tvrdi da je Specijalizirana agencija za mjerenje gledanosti ”AGB Nilsen” izdavala  lažne potvrde o emitiranju reklama na televizijama u Bosni i Hercegovini i tako oštetila međunarodne kompanije za više miliona eura

Tekst TV pljačka u BiH: Naplaćivali reklame koje nikad nisu emitirali, objavili su i neki bh. mediji, a portal Radiosarajevo.ba sinoć je prenio neke njegove dijelove uz reakciju direktora programa sarajevske TV1 Sanjina Bećiragića.

mreza_emitovanje_reklamaNa naš jučerašnji upit, danas je odgovorio i Zlatko Saračević, direktor firme Audience Measurement d.o.o., koja radi pod licencom renomirane kompanije “AGB Nielsen” kazavši kako ova kompanija nikad nije odstupala od profesionalnih standarda i pravila poslovanja.

On je dodao da su ovo ”pokušaji da se diskreditira rad kompanije od onih koji pokušavaju da ostvare svoj utjecaj na naš rad, o čemu smo obavijestili sve relevantne institucije”.

Kako smo sinoć pisali, ako je, dakle, Nielsen u izvještaju naveo da su se emitiranja desila i objavio njihovu gledanost, a emitiranja nisu zabilježena, onda se radi o velikoj pljački medijskih budžeta.

A video u prilogu ipak pokazuje da se ”ima o čemu pričati”. Pogledajte.


Sve televizije bi trebale imati isti program emitovati u isto vrijeme – jer je tako naplaćeno. Navodno, postoje desetine sličnih snimaka koje dokazuju neregularnosti.

S obzirom na to da se kompanija Nielsen spominje i u drugim državama, onda bi se ovdje moglo raditi o široj, regionalnoj kriminalnoj organizaciji.

KOMENTARI:
Loading...