35.9 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Pogedajte kako je izgledala vježba vojnika BiH i SAD-a na Manjači

Na vojnom poligonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Manjača, nedaleko od Banjaluke, danas je održan prikaz dijela zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD na terenu u okviru vojne vježbe “Brzi odgovor 21”, javlja Anadolu Agency (AA)

Pokazna vježba danas je izvedena u okviru Dana visokih zvanica, u okviru vježbe “Brzi odgovor 21” koja traje od 17. maja do 2. juna.

Danu visokih zvanica prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, američki ambasador u BiH Eric Nelson, komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Christopher Cavoli, premijer FBiH Fadil Novalić i drugi vojni bh. i američki zvaničnici.

Vojnici BiH i SAD na poligonu su pokazali kako izgleda neutralisanje protivničkih snaga iz zasjede uz elemente podrške iz zraka.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, izrazio je zahvalnost Vladi i vojsci SAD što su odlučili da zajedno sa OS BiH danas učestvuju na ovoj vojnoj vježbi i da se na taj način jasno pokaže i vidi da su OS BiH u potpunosti opravdale ono što je do sada nazivano najuspješnijom reformom u BiH od Dejtona pa do danas.

“Danas smo praktično na licu mjesta u ovoj vojnoj vježbi mogli da vidimo da su OS BiH s punim stepenom borbene gotovosti operativne i sposobne da izvršavaju misiju koju po Zakonu o odbrani imaju. Vi znate da je to zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borba protiv terorizma i pomoć stanovništvu BH u toku elementarnih nepogoda”, kazao je Džaferović.

Dodao je da izuzetno važno što je danas pokazana interoperabilnost sa armijom SAD te naglasio da je reforma odbrambenog sektora u BiH dala svoje puno opravdanje.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, poželio je dobrodošlicu u BiH generalu Cavoliju i njegovim trupama, a pripadnicima OS BiH čestitao je na svemu prikazanom do sada i danas.

“Moram reći da osjećam jednu vrstu ponosa, pored zadovoljstva što je naš saveznik, partner i prijatelj SAD odabrao OS BiH kao nekog kome vjeruje i sa kojim procjenjuje da može da izvodi ovakve vrste operacija. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode OS BiH i Ministarstvo odbrane uz potpuno političku podršku Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH. Ovo nije kraj naše saradnje. Naše OS i Vojska SAD kao i ostale jedinice zemalja članica NATO-a već su sarađivale u borbenim zonama, prije svega tu mislim na misije u Iraku i Avganistanu, a ovo je u okviru nove situacije u BiH, gdje BiH već aktivno učestvuje u Akcionom planu za članstvo u NATO-u, samo još jedna potvrda da je odluka onih koji odlučuju o putu BiH i vanjskopolitičkim ciljevima BiH bila ispravna. Ta odluka se tiče našeg puta ka punopravnom članstvu u NATO savezu”, kazao je Komšić.

Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, rekao je da učešće BiH u vježbi “Odbrana Evrope 21” za BiH znači da je kredibilan partner za očuvanje mira i sigurnosti u ovom dijelu Evrope.

“Kroz ovu vježbu mi smo provjerili i testirali našu integraciju sa snagama saveznika i ovo je za nas bilo važno da provjerimo naše elemente kolektivne sigurnosti upravo onako kako su strategijski državni dokumenti to i predvidjeli”, kazao je Podžić.

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Združenog štaba OS BiH, rekao je da očekuju da će u BiH doći do kompromisa koji će dati mogućnost da dođe do boljeg artikulisanja ukupnih potreba odbrambenog sistema i povećavanja izdvajanja za odbranu u BiH radi interesa države BiH, njenih građana, ali i oružanih snaga.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci