Prezentacija starih zanata upriličena je danas za učenike osnovnih škola sa područja općine Stari Grad Sarajevo.

Piše: Faktor.ba

Cilj Dana otvorenih vrata jeste promocija kulturno-historijske baštine, očuvanje, oživljavanje i razvoj starih tradicionalnih zanata, te podsticanje učenika na bavljenje njima.

Adnan Jusić bavi se limarskim zanatom, te ima svoj dućan na Baščaršiji. Učenicima je predstavio ljepotu starih sarajevskih zanata kako bi se lakše odlučili da se nakon osnovnog obrazovanja bave izučavanjem zanata.

– Želimo djeci kazati da ne bježe od zanata, da se nastavi njegovati tradicija. Budućnost i kod nas i u svijetu je i u proizvodnji predmeta i proizvoda rukom, ručni rad se cijeni. Djeca trebaju znati da se od zanata teško mogu obogatiti, ali evo konkretno limarski zanat je isplativ i može se živjeti jednim normalnim životom – kazao je Jusić.

Ističe da bi i on ali i njegove kolege, zanatlije, rado pružili mogućnost mladima da i u njihovim dućanima izučavaju zanate, te da stiču praksu.

– Imam dvoje djece i nadam se da će barem jedno od njih dvoje krenuti mojim putem – zaključuje Jusić.

Nurdžihan Drkić učenica je devetog razreda i, kako kaže, vrijeme je da donese odluku koje će zanimanje odabrati, te koju će školu pohađati nakon što završi osnovno obrazovanje.

– Nadam se da će mi ovo predavanje pomoći oko odabira škole. O zanatima znamo samo koliko pročitamo, a smatram da se ima tu jako puno učiti. Stari zanati su lijepi i žao mi je što u porodici nemam zanatlija – kazala je Drkić.

Fatma Šenta, učenica devetog razreda OŠ “Saburina”, ima volju da uči o starim zanatima, a planira da se školuje za kuhara.

Naser Idrizagić, predsjednik Obrtničke komore Kantona Sarajevo, kazao je da su neki zanati u veoma ozbiljnoj fazi nestajanja, te da se nada da će mlade ljude uspjeti uputiti da ukoliko imaju afiniteta, dara i želje, da upisuju zanatske škole i na taj način riješe problem zapošljavanja.

– Nakon tri godine ta djeca se ili zapošljavaju negdje ili otvaraju svoje obrte, a Općina Stari Grad im izlazi i u susret izdavanjem poslovnih prostora po jako povoljnim uslovima – pojasnio je Idrizagić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ističe da kroz prezentaciju starih zanata pokušavaju animirati djecu da se uključe u školovanje kada su upitanju stari zanati.

– Stipendiramo učenike koji se odluče na izučavanje ovih zanata. Naša čaršija je poznata po dućanima i zanatima. Prošle godine nije bilo toliko interesovanja za određene stare zanate, nije nam se ni javio traženi broj učenika za stipendiranje. Želimo da sačuvamo tradiciju i stare zanate, a to nije tako neprofitabilno zanimanje. Kroz škole pravimo hiperprodukciju nekih zanimanja, a nadamo se da ćemo ovim projektom približiti šta nude stari zanati – pojasnio je Hadžibajrić.

KOMENTARI:
Loading...