Priča o usvajanju izmjena Zakona o akcizama, kao i ostalih zakona čije je usvajanje uvjet za odobravanje naredne tranše kredita MMF-a, mogla bi biti okončana u toku ove sedmice, saznajemo u Parlamentarnoj skupštini BiH. Osim Zakona o akcizama tu su još i izmjene zakona o raspodjeli javnih prihoda, kao i o porezu na dodanu vrijednost, te Prijedlog zakona o osiguranju depozita.

Prema navodima naših izvora, danas bi trebala biti održana sjednica Kolegija Zastupničkog doma kojeg čine predsjedavajući i dva zamjenika, odnosno Šefik Džaferović, Borjana Krišto i Mladen Bosić. Na ovom sastanku bi trebala biti zakazana hitna sjednica Doma, na kojoj bi se raspravljalo isključivo o ovim zakonima. Ta sjednica bi mogla biti zakazana već za utorak 11. aprila, ili neki drugi dan, ali najdalje do kraja sedmice.

Na toj sjednici bi se, zapravo, raspravljalo o zakonima koje je već usvojio Dom naroda, a ne o onima koji su na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma upućeni u redovnu proceduru.

– Radi se o tome da je Vijeće ministara između sjednica dvaju domova usvojilo nove tekstove ovih zakona sa određenim manjim izmjenama u odnosu na prijedloge koje je Zastupnički dom uputio u redovnu proceduru. Dakle, dva doma su raspravljala o dva teksta zakona. Naime, dovoljno je da u prijedlogu zakona unesete samo male tehničke izmjene, pa da se on u parlamentarnoj proceduri tretira kao potpuno novi dokument – pojasnili su naši izvori.

To znači da će se zastupnici na narednoj sjednici ponovo izjašnjavati i o tome da li će novi prijedlozi Vijeća ministara biti usvojeni po hitnoj proceduri.

Međutim, za razliku od prošle sjednice, na ovoj bi se lako moglo desiti da zastupnici prihvate i hitnu proceduru usvajanja, a na kraju i same zakone, koji bi bili identični onima koje je već usvojio Dom naroda, čime bi bilo osigurano njihovo stupanje na snagu.

Prema našim saznanjima, trenutno se u SDA vode pregovori sa dvojicom od četverice zastupnika ove stranke koji nisu podržali hitnu proceduru na prošloj sjednici da promijene mišljenje. Radi se o Šemsudinu Mehmedoviću i Sadiku Ahmetoviću, dok se isključuje bilo kakva mogućnost razgovora sa Senadom Šepićem i Salkom Sokolovićem. Na ovaj način bi se osigurala podrška zakonima među zastupnicima iz FBiH.

Što se tiče zastupnika iz RS-a, očekuje se da će, slijedeći primjer kolega iz Doma naroda, ili bolje reći naredbu šefa Milorada Dodika, članovi SNSD-a prisustvovati sjednici i glasati za zakone. Tim prije što je Dodiku, odnosno Vladi RS-a novac MMF-a prijeko potreban da bi sačuvali kakav-takav socijalni mir. Uz podršku zastupnika SNSD-a bilo bi osigurano usvajanje ovih zakona, a time i ispunjavanje uslova iz Pisma namjere prema MMF-u.

U razgovoru sa našim izvorima čuli smo jednu tezu, a to je zašto bi teret poskupljenja goriva za 15 feninga, za koliko će biti povećane akcize, morao u cijelosti pasti na leđa krajnjih potrošača. Drugim riječima, naši sagovornici se pitaju zašto taj teret barem djelimično ne bi podnijeli i naftaši, odnosno distributeri goriva, tako da nakon stupanja ovih izmjena na snagu, cijenu goriva povećaju samo za sedam do osam, a ne za 15 feninga.

 

Faktor.ba

KOMENTARI:
Loading...