25.3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Pismo Parlamentu FBiH, Novaliću i Mandiću: Zabranite pušenje na javnim mjestima

Na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH naći će se i Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se predviđa zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima, privatnim vozilima ako je u njima maloljetnik, kao i mjestu rada i javnom prijevozu.

Delegacija Evropske unije u BiH, ured Svjetske zdravstvene organizacije i Ambasada Švicarske u BiH poslali su zajedničko pismo Predstavničkom dom FBiH, premijeru FBiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću u utorak kako bi potvrdili važnost usvajanja Zakona o kontrolu duhana i duhanskih proizvoda po zdravlje stanovnika ovog entiteta, ali i ispunjavanje međunarode obaveze BiH.

– Rasprava o Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma FBiH je od iznimne važnosti. Pozdravljamo pozitivne korake koje su poduzeli poslanici Predstavničkog doma na usvajanju ovog važnog zakona. Usvajanje navedenog zakona u prvobitno predloženoj formi je od krucijalne važnosti kako za zdravlje svih stanovnika ovog entiteta, tako i za ispunjenje međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela pristupanjem međunarodnim sporazumima te njenim obavezama na putu ka članstvu u EU – navodi se u pismu.

Navode da je široka upotreba duhana jedan od ključnih faktora za povećanje broja malignih oboljenja u državi, navodeći podatak da samo u FBiH 8.400 ljudi umire od bolesti povezanih sa pušenjem duhana.

– Trenutno 43,95 posto odraslih te 24,4 posto djece starosti od 13 do 15 godina su konzumenti duhanskih proizvoda, te je 55 posto djece u navedenoj dobnoj skupini izloženo pasivnom pušenju u zatvorenim, javnim prostorima – naveli su potpisnici pisma.

U pismu se također navodi kako je BiH ratifikovala Okvirnu konvenciju i kontroli duhana koji je sačinila Svjetska zdravstvena organizacija 2009. godine, koja obavezuje članice potpisnice da štite današnje i buduće generacije od razarajućih zdravstvenih, društvenih, prirodnih te ekonomskih posljedica upotrebe duhana. Takođe, kao potencijalna članica EU, BiH ima obavezu da usaglasi svoj zakonski okvir o duhanu sa Europskim direktivama.

– Dugogodišnja preporuka EU odnosi se na usvajanje zakona na svim nivoima koji zabranjuju pušenje na javnim mjestima u skladu s pravnom stečevinom EU i ratifikaciju protokola za uklanjanje ilegalne trgovine duhanom i započinjanje provođenja obje mjere. Usvajanje zakona u predloženom obliku vodi BiH korak bliže članstvu u EU ispunjavajući preporuke na putu ka pristupanju – navodi se u pismu.

Oglasila se i Ambasada SAD na Twitteru koja je istakla značaj kontrole i ograničene upotrebe duhana kako bi se zaštitilo zdravlje građana.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci