10 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Pet godina od smrti Dženana Memića: Propusti u istrazi, lažne informacije, mijenjanje iskaza i nestajanje dokaza

Dženan Memić je na današnji dan izgubio život u Velikoj aleji na Ilidži. I dok se njegova porodica pet godina bori da dokaže da je Dženan ubijen, njegova djevojka Alisa se brani da ima amneziju, a Tužilaštvo KS ne odstupa od optužbe za saobraćajnu nesreću. Žurnal donosi hronologiju događaja u ovom slučaju…

“Ovo je tek početak”, izjavio je advokat Ifet Feraget nakon hapšenja policajca Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja već pet godina tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća kobne večeri 8. februara kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede glave.

Podsjetimo, Dupovac i Mutap su uhapšeni 2. februara po nalogu Tužilaštva BiH koje je još u augustu 2019. formiralo predmet zbog organiziranog kriminala i ometanja istrage u slučaju Memić.

Ovaj slučaj od početka prate različite kontroverze, od svjedoka koji su mijenjali iskaze, dokaza koji su nestajali, vještaka koji su iste materijalne dokaze tumačili na potpuno različite načine, pa sve do smjenjivanja policijskog komesara zbog davanja lažnih informacija (Vahid Ćosić, op.a.). Osim toga, ovo je jedan od rijetkih slučajeva, ako ne i jedini, gdje su oštećeni i odbrana osumnjičenih bili na istoj strani.

Dženan Memić je, podsjetimo, preminuo na KCUS-u 15. februara 2016. godine usljed teških povreda glave koje je zadobio sedam dana ranije dok je Velikom alejom na Ilidži šetao sa Alisom Mutap.

Krivično djelo u ovom predmetu tri puta je prekvalifikovano – istraga se prvo vodila kao saobraćajna nezgoda, pa ubistvo i onda se Tužilaštvo KS ponovo vratilo prvobitnoj kvalifikaciji.

Naredba o sprovođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva na štetu Dženana Memića donesena je 7. marta 2016. o čemu je Dalida Burzić, koja je u to vrijeme bila glavna tužiteljica Tužilaštva KS dopisom obavijestila porodicu Memić. U dopisu je posebno istakla dio o eventualnoj sankciji službenika MUP-a KS koji je u dva navrata davao različite izjave, a radi se o policajcu koji je prvi razgovarao sa jedinim svjedokom – Alisom Mutap.

U međuvremenu, policija je zbog sumnje da je ubio Dženana privodila i bivšeg Alisinog momka, ali je on ubrzo i pušten jer je utvrđeno da je u to vrijeme bio na terminalu Ilidža, što je dokazano i videosnimkom.

Tri mjeseca nakon Dženanove smrti, policija po nalogu Tužilaštva BiH hapsi Ljubu i Bekriju Seferovića zbog optužbe za ubistvo. Dan nakon hapšenja ukinut im je pritvor, da bi isti dan opet bili uhapšeni, ali zbog drugog krivičnog djela – protiv sigurnosti saobraćaja i nepružanja pomoći unesrećenoj osobi. Ljubo Seferović je isprva tvrdio da je on kombijem udario Dženana, ali se naknadno izjasnio da nije kriv.

Dalida Burzić je 24. februara 2017. održala konferenciju za medije na kojoj je prezentirala izvještaj o radu za prethodnu godinu i tom prilikom je spomenula slučaj “Memić” navodeći da su “zalutali u kvalifikaciju ubistva”.

“Istraga o ubistvu je otvorena na osnovu dva dokaza. Ta dva dokaza su nas vodila tim putem. Ono što se dešavalo toj istrazi i sve ono što smo uočili prilikom rada rezultiralo je time da smo prekvalificirali krivično djelo”, izjavila je Burzić.

Nakon toga su uslijedila dva sudska procesa i u oba su Seferovići oslobođeni krivice. Ovaj predmet je trenutno pred Vrhovnim sudom FBiH koje treba da se izjasni po žalbi Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Seferovićima.

Porodica Memić od početka tvrdi da Seferovići nisu krivi i da je Dženan udaren šipkom u glavu. Muriz Memić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, na suđenju Seferovićima, svjedočio u februaru 2017. godine.

On je tada izjavio da je Dženanov telefon bio kod Zijada Mutapa, te nakon što su oni došli do mobitela u njemu su otkrili poruku u kojoj Dženan savjetuje Alisu da “ne ide s njima”.

“Porodica je došla treći dan nakon događaja. Njena majka je rekla Arijani i mojoj supruzi da njih nije udarilo auto. Čuo sam se sa Zijom sve dok Dženan nije umro. On je rekao “moja porodica nema ništa s tim, treba li ti para”. Ja sam samo rekao daj mi ime i više se nismo čuli”, kazao je Memić.

Spomenuo je i izjavu dr. Alije Čelje, koji je operisao Dženana, i koji je u svom iskazu tokom saslušanja u MUP-u KS izjavio da mu “povrede ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći”. Dr. Čeljo je preminuo u februaru 2017., a Tužilaštvo KS ga nikada nije saslušalo.

Memić se prisjetio i sastanka sa Dalidom Burzić 15. marta u njenoj kancelariji, a kojem je prisustvovao i Feraget.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci