Entiteti su usaglasili legislativni okvir i pravilnike za kontrolu salmonele i sada se čeka odobrenje od EU-a.

Peradarska industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu bilježi porast proizvodnje i izvoza. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2015. godini pokrivenost uvoza izvozom peradarskih proizvoda iznosila je 138 posto. Prošle godine naša zemlja izvezla je konzumnih jaja u vrijednosti četiri miliona KM, dok je uvoz bio dva miliona KM. Ključna tržišta za peradarstvo su nam Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Albanija, a sve više izvozimo i u Australiju, UAE, Kuvajt i Surinam.

I dok peradarski sektor bilježi rast, država se bori sa dobije dozvole Evropske unije za izvoz konzumnih jaja.

Kako je za Faktor izjavio direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, naša zemlja dobila je 12 preporuka od Ureda za hranu i veterinarstvo EU-a koje treba ispuniti da bismo izvozili jaja.

– Već smo stvorili legislativni okvir koji uključuje pravilnike iz tzv. “higijenskog paketa” i pravilnike za kontrolu salmonele. Oba entiteta su usaglasila legislativu i sada imamo mogućnost ispunjenja preporuka EU-a – rekao je Kalaba.

Prema njegovim riječima, analize salmonele provode ovlaštene laboratorije u BiH korištenjem akreditovanih metoda analize.

– Usvajanjem Pravilnika o kontroli salmonele i Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu legislativni okvir potpuno je usklađen sa legislativom EU-a, što uključuje i metode koje se trebaju koristiti prilikom provođenja laboratorijskih analiza na salmonelu – kazao je Kalaba.

Evropska unija primjerice od farmi u Srbiji tražila je da imaju tzv. “obogaćene kaveze” za uzgoj koka nosilica, gdje bi imale imitaciju prirodnog ambijenta. Kalaba kaže da takav zahtjev nije postavljen Bosni i Hercegovini.

– To neće biti limitirajući faktor u dobijanju odobrenja za izvoz u EU – dodao je Kalaba.

KOMENTARI:
Loading...