Savez penzionera FBiH, Savez demobilisanih boraca, udruženja poslodavaca Federacije i boraca Patriotske lige BiH pozdravili su jučer potpisivanje koalicionog sporazuma između predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i SBB-a Fahrudina Radončića radi deblokade funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti.

Dogovorom između ove dvije stranke na svim nivoima vlasti stvaraju se uvjeti za stabilizaciju prilika u državi te snažan napredak ka provođenju reformskih zakona i uvjeta za brži pristup euroatlantskim integracijama. Sporazum dvije stranke već su podržale Islamska i akademska zajednica u BiH te međunarodne institucije u BiH.

Pozitivni procesi

Almir Tutić, predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Federacije, kazao je za naš list da vjeruje da će nova koalicija, koja ima osiguranu stabilnu parlamentarnu većinu, ući u pozitivne procese u cijeloj državi, a time donijeti i bolje uvjete za boračku populaciju i demobilisane borce.

grafika

Foto: Predstavnički dom Parlamenta FBiH (ukupno 98 mandata)

– Prije svega vrlo je važna stvar što se okrupnjava bošnjački korpus, jer je to ono što narod želi, prije svega Bošnjaci. Mi smatramo da ova dva vrlo odgovorna političara u BiH mogu riješiti mnoge probleme – rekao je Tutić, dodavši da vjeruje da će demobilisani borci dobiti i novi zakon kako bi konačno dobili prava koja im pripadaju.

I Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije BiH, kazao je da pozdravlja sve aktivnosti koje se tiču stvaranja stabilne parlamentarne većine.

cengic-safudin

Čengić: Potrebne su nam investicije

– Mi podržavamo sve aktivnosti koje obezbjeđuju većinu koja može uz uvažavanje stavova poslodavaca raditi u punom kapacitetu i donositi reformske zakone koji su nam itekako neophodni. Upravo stabilnost u Parlamentu FBiH može nam obezbijediti da se usvoje najkvalitetniji zakoni i da se krene s masovnim zapošljavanjem i novim investicijama – kaže Čengić.

Nadati se boljem

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera Federacije, naglašava da se stanje koje je bilo prethodnih mjeseci, kada ništa nije funkcioniralo, mora što prije zaboraviti.

mehmedalija-rapa2

Rapa: Penzioneri pozdravljaju ovakvu vrstu dogovora

– Nova koalicija koja je potpisana i najavljena, ja cijenim, ali mislim i ostali penzioneri, da će u svakom slučaju donijeti napredak za cijelu državu, ali i penzionere. Ako ništa, znat ćemo ko je odgovoran. Nadati se boljem i mi vjerujemo da će tako i biti – kaže Rapa.

Kulenović: Snažno krenuti naprijed

Predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH Salih Kulenović smatra pozitivnim potpisivanje koalicije SDA – SBB.

– Ne možemo se više vrtjeti u jednom mjestu. Bilo je vrijeme da dođe do promjena koje nam garantuju da ćemo snažno krenuti u ispunjavanje obećanih reformi – rekao je Kulenović.

KOMENTARI:
Loading...