Iako je pčelarska godina na području Prijedora bila katastrofalna, s prinosima teškim tek desetak posto, meda ima na sve strane.

Nema ga u regiji

Rajko Radivojac, predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela“ iz Prijedora, kratko pojašnjava da je riječ o lažnom medu koji i cijenom ukazuje na to.
Kilogram ovog meda, koji po Prijedoru, po zgradama, privatnim kućama ili pred tržnim centrima nude maloljetne osobe, u prosjeku košta od šest do deset maraka.

– Dakle, cijena odmah ukazuje na to da je riječ o lažnom medu, jer pravog nema ni za lijeka. Nemaju ga čak ni pčelari koji prve količine meda mogu očekivati tek koncem maja. Prošle, kišne godine u Prijedoru je proizvedeno samo pet tona meda. Bukvalno smo ga oteli od pčela. Koliko je to malo, pokazuje proizvodnja u 2013., kada smo imali između 120 i 130 tona meda – kaže Rajko Radivojac.

radivojac

Foto: D. Stojnić (Radivojac: Registrirani pčelari)

Dodaje da pravog meda, prema njegovim saznanjima, trenutno nema ni u Hrvatskoj ni u Srbiji. Zaključak je da je u BiH nemoguće uvesti nešto čega nema.

– Ne znam odakle taj med dolazi na ovo tržište, još manje gdje se puni. I vjerujem da je to i teško otkriti, no za početak onima koji kupuju med savjetujem da to rade isključivo kod registriranih pčelara. Naravno, kada meda bude – ističe Radivojac.

Čudna situacija

Dodaje da se i sam našao u čudnoj situaciji – mlađi momak mu je pred jednim tržnim centrom u Prijedoru pokušao prodati kilogram meda za nevjerovatnih šest maraka.

 

KOMENTARI:
Loading...