27.5 C
Bosanska Krupa
Utorak, 22 Juna, 2021

Pastrmka pliva preko bazenskih pločica i uz zidove mostarskih moćnika

Mostar je još u vrijeme bivše države važio za jedan od najljepših gradova. Grad sunca, kako ga je opisivao Andrić, ukrašavale su vijugave modre rijeke, trešnje, brojni kulturno povijesni spomenici – mostovi. Poslije rata slijedi nekoliko desetljeća bespravne gradnje, urbicida, betonizacije. Gradski imućnici pozicioniraju se uz rijeke, HDZ-ovi kadrovi uz Radobolju, SDA-ovi uz Bunu, privatiziraju ih, ponegdje i zagrađuju kao svoje vlasništvo, piše Hercegovina.info.

Posebno stradavaju Buna i Radobolja, budući da hirovita Neretva ipak ne dopušta objekte u samom koritu, jer bi ih u zimskim mjesecima odnijela. Mekousna pastrva tako pliva kroz ugostiteljski objekt Dinka Slezaka, pokraj zidova i vile predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, nastavljajući dalje prema vlasniku SIK-a Ivanu Knezoviću, koji je nanovo udario dva zida, most i dvoje stepenice u koritu rijeke, pa potom do pločica, plavih bazenskih – koje je postavio vlasnik hotela Bevanda, pa dolje dalje do hotela Ruža, koji je s betonskim zidom također debelo zagazio u rijeku. Radobolja je doživjela toliku betonizaciju da se više ne bi reklo ni da je to rijeka, već neki kanal.

“Pa vidjeli ste hotel Bevanda, keramičke pločice stavio u korito, da ne idem dalje, gore do Čovića i ostale ekipe. Svak okreće vodu kako hoće. Buna u Blagaju, pa to je jedna katostrofa, to je svak ušao u vodu, izmještaju tok rijeke, i normalno, riba onda nema hrane, nema larve, mušice što izlazi iza kamenja. To je jedna katastrofa kada je u pitanju Buna, Bunica, Radobolja. Neretvu ne mogu baš toliko uzurpirati, nadođe voda pa im razvali, a drugi okreću kako hoće. To je javašluk što rade, katastrofa”, komentiraju nam iz Udruge sportskih ribolovaca Neretva 1933.

Ribe, mekousne i potočne pastrve ima, no ni ribi nije u betonu lako. Da ribe progovore, mnogi bi u Mostaru ušutjeli. Morali bi.

“Svake godine poribimo i Radobolju i Neretvu i Bunu i Bunicu. Uvijek je poribljavamo. No truju je, iz bazena izbacuju vodu koja je puna klora, to je jedna ekološka katastrofa. Ogorčeni smo svime. Na Radobolji je totalna zabrana ribolova, ali opet ih ima koji love, premda je totalna zabrana”, ogorčeno će iz Udruge.

Što se tiče Bune i Bunice stanje je još gore nego na Radobolji, pričaju ribolovci. Vlasnik HP Investiga Hasan Pekušić utjerao je bagere u rijeku, o čemu smo iscrpno ranije pisali. “Kad smo vidjeli šta radi digla se ribočuvarska služba, čovjek izmješta tijek vode na Bunici. Inspekcija mu je došla i zabranila radove”, pričaju iz Udruženja ribolovaca.

Nakon zahtjeva za inspekcijski nadzor koje podnosimo kao portal, inspektori izlaze na Pekušićev plac, no bagere ne nalaze. Sklonio ih je. Ipak, zaustavljaju radove na kući, koja je također ilegalna.

„Dana 29.3.2021.god. izvršen je inspekcijski pregled na lokalitetu Malo polje i na mjesta događaja inspektor je konstatirao sljedeće: Na zemljištu označenom kao k.č.1318/2 i k.č.1319/1 k.o. Buna izgrađen je stambeni objekt (od temelja do krova i postavljeni vanjski otvori) dim cc-a 10.0 x 9.0 m. Na istoj čestici u neposrednoj blizini započet je drugi stambeni objekt sa bazenom dim. cc-a 18.0 x 19.0 m (urađeni a.b. temelji i a.b. podna ploča). Investitori izgrađenog i započetog objekta su kupili gore navedeno zemljište i posjeduju kupoprodajni ugovor. Investitori ne posjeduju potrebito odobrenje za građenje, ali su isti podnijeli zahtjev. Zapisnički je konstatirano da se radovi obustave i gradilište je zapečaćeno, osim radova na vanjskom ograđivanju parcele“, kaže se u odgovoru Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara za hercegovina.info vezano za Pekušićev plac. Ukratko – nema dozvole.

Pekušić pak o radovima na placu šuti na upit koji smo slali, dok u jednoj izjavi kaže da ima sve potrebne dozvole, što demantira inspekcija. Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora utvrđuje se da nemaju dozvola, nego su tek podnijeli zahtjev.

Građani nam prijavljuju još jednu divlju gradnju. Na devet duluma velikom zemljištu u Malom Polju strojevi su odmah krenuli od rijeke, podzidano je korito. Dozvola također nema. Portal hercegovina.info, koji se sustavno bavi bespravnom gradnjom u Mostaru već godinu i pol dana, iz čistih uvjerenja i pobuda da se zaustavi betonizacija i bespravna gradnja šalje još jedan zahtjev za inspekcijski nadzor. Opet se na licu mjesta otkriva da svak u Mostaru pali bagere kad hoće, a dozvola nema.

“Dana 16.3.2021.god., izvršen je inspekcijski nadzor lokaliteta označenog kao k.č. 1163 i 1164 k.o. Malo Polje, na lokalitetu Gornja luka, gdje je prijavljena bespravna gradnja zidova uz rijeku Bunicu, i ovom prilikom konstatirano da su izvedeni radovi izgradnje zida u rijeci Bunici, kao i uz rijeku Bunicu.

Kako prilikom inspekcijskog nadzora na mjestu događaja nije zatečen nitko od izvođača radova, kao ni investitor istih, te se nije moglo utvrditi na osnovu čega su izvedeni radovi i posjeduje li investitor (ili više njih) potrebno odobrenje, izvršeno je zatvaranje gradilišta, te ostavljen poziv investitoru da dostavi potrebna odobrenja. Kako se radovi izvode u koritu rijeke Bunice, kao i u zaštitnom pojasu, predmet će u skladu sa Zakonom o vodama HNK biti upućen i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, na nadležno postupanje”, navodi gradska inspekcija.

Temeljem našeg zahtjeva, odnosno postupanja gradske inspekcije, uključuje se i vodni inspektor HNK koji na licu mjesta još jednom potvrđuje da je intervenirano u korito rijeke.

“Dana 22. ožujka 2021. na lokaciji Malo Polje(k.č. 1163 i 1164) županijski vodni inspektor izvršio je inspekcijski nadzor. Prilikom inspekcijskog nadzora na spornoj lokaciji nije bilo prisutnih te je utvrđeno da je gradilište zatvoreno i zapečaćeno oznakom građevinske inspekcije. Uz rijeku Bunicu, pri samom koritu, izgrađen je zid dužine cca 70 metara i visine cca 1.30 metara, a u cijeloj dužini navedenoga zida izbetonirana je ravna površina širine cca 70 metara i visine 1,30 metara, a u cijeloj dužini navedenoga zida izbetonirana je ravna površina širine cca 1,50 metara koja je u trenutku obilaska bila pod vodom.

Polovina navedenoga zida obložena je kamenim pločama, a druga polovina samo je ugrubo ozidana. Na udaljenosti cca 5 metara od spomenutog zida prema unutrašnjosti parcele izgrađen je betonski zid dužine cca 35 metara i visine 1,40 metara te obložen kamenim pločama. Inspektor je fotodokumentirao spomenutu lokaciju kao dokaz svega navedenoga, a budući da nitko nije bio nazočan na licu mjesta sačinio je službenu zabilješku. S obzirom da je građevinska inspekcija zapečatila i zatvorila gradilište, vodna inspekcija nastaviti će daljnji nadzor po zaprimljenom predmetu”, navodi vodna inspekcija HNK za ovu lokaciju.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci