Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a u procesu je nabavke novih uniformi za svoje pripadnike.

Vrijednost posla je 6,2 miliona maraka, a kako tvrde tamošnji mediji nijedna firma u manjem bh. entitetu ne može ispuniti uslove konkursa. Privredna komora RS-a traži poništenje konkursa, ali ministar Lukač zahtjeva najbolje uniforme.

Kao što je najavljeno ranije, MUP nabavlja nove uniforme za svoje pripadnike. Javni konkurs je otvoren, ali nekoliko izvora BN televizije tvrdi da su specifikacije napravljene tako da uslove konkursa može da ispuni samo jedna firma u cijeloj BiH i to firma iz Sarajeva.

Konkurs je otvoren do 4. jula, a ministar Dragan Lukač odbija sva nagađanja da se konkurs namješta bilo kome. Tvrdi da od 17 ponuđača posao će dobiti onaj ko može da dostavi najbolju uniformu.

Policajci će navodno uskoro nositi brendiranu uniformu, američkog brenda, čiji je jedini distributer u BiH firma iz Sarajeva. Sa tom firmom Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a sarađivalo je i ranije prilikom nabavke naoružanja za specijalnu policiju.

Opozicija podsjeća da je MUP već jednom nabavljao u Federaciji BiH umjesto u RS-u i to kada su u pitanju vozila. Tvrde da je to loša praksa.

Iz opozicije uvjeravaju da u RS-u postoje firme koje mogu da ispoštuju visoke zahtjeve MUP-a.

U međuvremenu poništenje konkursa za nabavku uniformi traži Privredna komora Republike Srpske.

– Vrijednost tendera je veoma velika i iznosi 6,2 miliona KM, a gotovo cijela nabavka sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuće. Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno učestvovati u ovakvoj nabavci, jer se radi o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta – piše u saopćenju Privredne komore.

Konkurs za nabavku uniformi za pripadnike MUP-a otvoren je do 4 jula ove godine.

KOMENTARI:
Loading...