Najava da bi bosanska familija Hastor mogla preuzeti kontrolu nad jednom od najznačajnijih kompanija njemačke autoindustrije, Grammerom, izazvala je pravu paniku u toj državi.

Protiv namjera bosanskih biznismena otvoreno su stali bavarska ministrica ekonomije Ilse Aigner kao i predstavnici metalske i auto industrije u toj državi. Aigner je rekla da kompanije koje sarađuju s Grammerom “razmišljaju o otkazivanju poslovnih odnosa s tom firmom”, te da je očito da preuzimanje Grammera od Hastora “donosi nesigurnost i poremećaje”.

Ona se ovim izjavama, kako prenose njemački mediji, direktno suprotstavila namjerama bosanskih biznismena.

Prema pisanju njemačkih medija, Hastori preko svojih kompanija Cascade und Halog imaju 20 do 30 posto vlasništva u Grammeru, a na skupštini dioničara koja će se održati 24. maja žele preuzeti kontrolu nad firmom tako što će smijeniti izvršnog direktora i pet članova Nadzornog odbora, i na te pozicije imenovati svoje ljude.

Njemački mediji pišu da na ovim skupštinama obično bude zastupljeno 40 do 50 posto dioničara, što znači da Hastori, iako manjinski dioničari, imaju realne šanse da ostvare svoj plan 24. maja i preuzmu punu kontrolu nad kompanijom koja proizvodi unutrašnje dijelove za Volkswagen, BMW, Mercedes, Audi itd.

Sličnu izjavu kao Aigner dao je i Bertram Brossardt, izvršni direktor Udruženja bavarske metalske i elektro industrije. On je rekao da preuzimanje Grammera od strane porodice Hastor “diže zabrinutost za budućnost ove kompanije”. Prema njegovim riječima, struktura snabdijevanja bavarske automobilske industrije je u opasnosti, a promjene kontrole utjecat će na odnose s klijentima i potkopati budući razvoja Grammera.

Inače, njemački mediji i zvaničnici kao glavni razlog zabrinutosti u vezi s porodicom Hastor navode raniji spor između njihove kompanije Prevent i Volkswagena. Tada je njemački gigant morao obustaviti proizvodnju jer mu je Prevent zbog spora prestao dostavljati dijelove. Iako je Prevent samo štitio svoje poslovne interese, u njemačkoj javnosti to je tada ocijenjeno kao ucjena, prenosi BiznisInfo.ba.

Menadžment Grammera početkom ove godine odlučio je da uvede kinesku kompaniju Ningbo Jifeng u vlasničku strukuru. Cilj je bio da se ojača “anti-hastorovski” blok na glasanju 24. maja. No, prodaju devet posto dionica Kinezima privremeno je obustavio njemački sud, nakon Hastorove žalbe. Odluka suda, donesena ranije ove sedmice, izazvala je paniku u njemačkoj industriji i upravo nakon nje su se oglasili Aigner i Brossardt.

KOMENTARI:
Loading...