34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Ovo najbolje govori kakav je on bio čovjek: Kako je nastala čuvena fotografija Alije Izetbegovića i dječaka

- Oglas-

Danas se obilježava 17. godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Jedna od njegovih najčuvenijih fotografija je ona u kojoj sjedi pored dječaka Velida Ahmetovića. Ova fotografija djelo je poznatog bosanskohercegovačkog fotoreportera Amela Emrića.

Nakon što je agencija Anadolija prošlog mjeseca otkrila identitet i tragičnu sudbinu nesretnog dječaka, koji je, podsjetimo, nastradao u neobičnoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj juna 2004. godine, istražili smo i okolnosti pod kojima je nastala i navedena fotografija.

O tome za AA govori Amel Emrić, inače dugogodišnji zapaženi fotoreporter agencije Associated Press, čije fotografije su nagrađivane i u kategorijama World Press Phota. Također, njegove fotografije na temu Srebrenice bile su među najzapaženijim u magazinu Times.

Iako fotografija rahmetli Alije Izetbegovića s nepoznatim dječakom nikog nije ostavila ravnodušnim, malo ko je u široj bh. javnosti znao da ju je baš Emrić snimio.

– Sve se događalo u mjestu Starić kod Kladnja 1998. godine. Fotografirao sam rahmetli predsjednika na prvoj godišnjici genocida u Srebrenici. Znam da je bio 15. juli. Naime, spomenuto mjesto je lokalitet najbliži Srebrenici, a do kojeg se moglo doći tih godina. Jer, obilježavanje genocida u Potočarima tada nije bilo moguće. Na tu livadu dolazile su žene i djeca iz Srebrenice. Imali smo uobičajene probleme s tjelohraniteljima, pa nismo mogli dovoljno blizu prići zvanicama. Bilo je i malo vremena. Pa, ipak, u jednom trenutku primijetio sam kako rahmetli Alija i Rasim Delić dolaze i sjedaju na livadu pored tog dječaka, sjeća se Emrić.

Dodaje da mu se taj prizor učinio zanimljivom, jer je prikazivao predsjednika Izetbegovića u neposrednom kontaktu s njegovim narodom. Zato ga je odlučio ovjekovječiti.

– Da, bila je to zapažena fotografija koju sam ja kasnije dao da se štampa i u djelu o rahmetli Aliji Izetbegoviću. Drago mi je da je ona postala tako poznata. No, identitet dječaka s fotografije nije mi bio poznat. Jednostavno bilo mi je zanimljivo kako sjede u istom položaju, s istim pozama ruku. To je razlog zašto sam ju odlučio snimiti, kaže Emrić za AA.

Fotografija Alije Izetbegovića i dječaka Ahmetovića ponajbolje govori o ličnosti rahmetli Alije, njegovoj skromnosti, plemenitosti, ali i ljubavi prema svom bošnjačkom narodu. Također, ta fotografija nudi i jedan od odgovora na pitanje zašto je bošnjački narod toliko volio rahmetli Izetbegovića. Mnogi su se pitali ko je dječak s čuvene fotografije. No, sve donedavno i teksta agencije Anadolija ime dječaka najširoj javnosti nije bilo poznato da je to Velid Ahmetović Džinda.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci