5.5 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 7 Marta, 2021

Osuda vandalskog čina u Sarajevu: Neprihvatljivo!

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je osudila vandalski čin koji se sinoć dogodio u centru Sarajeva.

– Osuđujem uništavanje zastave Evropske unije na zgradi Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Ovaj vandalski čin kojeg su počinili pojedinci za nas je neprihvatljiv, ne predstavlja stav većine građana naše zemlje i za njega nema mjesta u Bosni i Hercegovini. Naše čvrsto i strateško opredjeljenje je članstvo u Evropskoj uniji, ali i unapređenje izgradnje dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom na bazi uvažavanja i razumijevanja. Očekujem od nadležnih istražnih organa u Bosni i Hercegovini da što prije rasvijetle ovaj nemili događaj – kazala je Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH navodeo je kako se nada da ovakvi i slični događaji neće predstavljati smetnju budućim prijateljskim nastojanjima Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

“Potrgani nosači zastava na zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, pri čemu je zastava Evropske unije uništena, nije put kojim Bosna i Hercegovina želi ići u budućnosti”, saopćeno je iz HNS-a.

Uz osudu napada, HNS zahtjeva hitnu reakciju policijskih i pravosudnih institucija kako bi se počinitelj otkrio i krivično odgovarao.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci