7.8 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Održan sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Peti sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH održan je danas putem video-konferencije.

Sastanak je sa strane BiH otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, a političkim dijalogom, koji je održan u prvom dijelu sastanka, kopredsjedao je ministar pravde BiH Josip Grubeša. Sa strane EU izaslanstvima se obratila Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan u Općoj upravi za susjedstvo i politiku proširenja (DG NEAR), a političkim dijalogom kopredsjedala je Michela Matuella, zamjenica direktora za Zapadni Balkan u DG NEAR-u.
Na ministarskoj razini s Europskom komisijom je, među ostalim, razgovarano o strateškom okviru za upravljanje javnim financijama, financiranju i strukturama za koordinaciju reforme javne uprave, te izgradnji profesionalne i depolitizirane državne službe.

Komisija je pozdravila usvajanje Akcijskog plana za reformu javne uprave (RJU) i usvajanje strategija za upravljanje javnim financijama za razdoblje 2021. – 2025. na državnoj razini i u Brčko distriktu BiH. Institucije u BiH su ohrabrene da što prije završe proces usvajanja strategija na ostalim nadležnim razinama vlasti, te cjelodržavne strategije za upravljanje javnim financijama čime bi se BiH otvorila mogućnost za proračunsku podršku EU. Komisija je naglasila važnost osiguranja financijske održivosti provedbe Akcijskog plana za RJU, te odgovarajućeg političkog i tehničkog upravljanja reformom. Komisija je podsjetila da je dio prioriteta iz Mišljenja postojanje depolitizirane i profesionalne državna službe, a istakla je kao ključna pitanja i dalje ostaju fragmentacija pravnog okvira, politizacija, procedure zapošljavanja, napredovanja i otpuštanja, te transparentnost.

Tehničkim dijalogom, koji je održan u drugom dijelu sastanka, sa strane BiH kopredsjedavao je Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave, a sa strane EU Alberto Cammarata, zamjenik šefa Jedinice za Albaniju i BiH u DG NEAR-u. Predstavnici institucija u BiH i Europske komisije, u razgovarali su o prvedbi Akcijskog plana za reformu javne uprave, državnoj službi i upravljanju ljudskim potencijalima, te usklađivanju propisa o državnoj službi u cijeloj zemlji s principom zasluga.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci