Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su i pored više otvorenih pitanja, dobri i prijateljski, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na najvišoj i visokoj razini, konstatovano je tokom razgovora predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u trodnevnoj posjeti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović informirali su hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu ka punopravnom članstvu u EU, posebno imajući u vidu predstojeće ekonomske i socijalne reforme BiH.

Istaknuta je važnost unapređenja dobrosusjedskih odnosa kroz intenzivniju suradnju izvršnih vlasti dviju država, posebno u pogledu rješavanja otvorenih pitanja iz područja pogranične problematike, dogradnje ugovornog okvira, trgovinskih odnosa i uspostave svestranije ekonomske suradnje na bazi zajedničkih interesa.

Ponovljeno je zajedničko opredjeljenje za nastavak suradnje u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar-Kitarović kazala je da Republika Hrvatska, kao članica EU i NATO, bilateralno, ali i putem institucija EU, iskazuje značajnu podršku Bosni i Hercegovini u njenim naporima na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u evropske i euroatlantske integracije.

Podržala je reformske napore koje poduzimaju sve nivoe vlasti u BiH i naglasila značaj provedbe infrastrukturnih i energetskih projekata od regionalnog značaja.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o izazovima na globalnom planu, odnosno o prilivu izbjeglica sa područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kao i mogućnostima pronalaska dugoročnijeg rješenja migrantske politike, piše Anadolu Agency.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, prisustvovala savjetnica Diana Čekić.

U poslijepodnevnim satima Grabar – Kitarović susrela se i sa kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom, kao i visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.

Sutra će predsjednica Hrvatske boraviti u Mostaru, a u subotu u Banjoj Luci gdje će se susresti sa predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom i Franjom Komaricom, biskupom banjalučkim.

KOMENTARI:
Loading...