Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.

Orić i Muhić su optuženi da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije BiH (ABiH) ubili i učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO ABiH u Srebrenici, a Muhić pripadnik ove jedinice.

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da će krivicu Orića i Muhića dokazati ispitivanjem 31 svjedoka i ulaganjem 63 materijalna dokaza.

– Oštećeni su imali status ratnih zarobljenika, predali su oružje i bili pod vlašću pripadnika TO Srebrenica. Orić i Muhić su bili svjesni da postupaju suprotno Ženevskim konvencijama, jer su zarobljenici bili njima podređeni, bez slobode kretanja – kazao je Janjić.

Prema prvoj tački optužnice, Orić je 12. jula 1992. godine ubio zarobljenika u selu Zalazje tako što ga je udario nogom i ubo nožem u predjelu vrata.

Odbrana optuženog Orića je kazala da je istraga u ovom predmetu trajala mjesec dana, što je neuobičajeno za šumske krađe, a ne za ratni zločin.

– U ovoj naredbi za provođenje istrage navode se iskazi pet svjedoka, od kojih ni jedan ne spominje Orića, niti ga dovode u vezu sa djelima koja mu se stavljaju na teret. Kako je Tužilaštvo BiH donijelo ovakvu naredbu za provođenje istrage kada nije imalo ni jedan dokaz – zapitala se Lejla Čović, braniteljica optuženog Orića.

Prema njenim rječima, devet dana poslije donošenja naredbe za provođenje istrage pojavljuje se izjava zaštićenog svjedoka O-1.

Da li je Tužilaštvo vidovito pa je predvidjelo šta će se desiti, kazala je Čović, istaknuvši da je svjedok O-1 mijenjao iskaze, te da će Odbrana dokazati da je nekredibilan.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februara, javio je BIRN, prenosi Patria.

KOMENTARI:
Loading...