U prošle tri sedmice ponovo je počeo rast cijena goriva. Za samo desetak zadnjih dana cijena je u svijetu porasla prosječno za sedam posto. Na globalnom tržištu je smanjena proizvodnja, a potrošnja povećana, piše Patria.

Nakon rekordno niskih 26 dolara, na londonsko berzi cijena goriva se približila 40 američkih dolara po barelu, dok se na američkom tržištu kreće oko 36 dolara.

Rusija i Saudijska Arabija su smanjile proizvodnju i praktično od polovine februara je počelo poskupljenje. Dovedeni su gotovo do sloma budžeti zemalja čiji je ekonomski rast počivao na cijeni nafte. Razlog oporavku cijena je primirje u Siriji i zbog toga evidentno popuštanje napetosti u odnosima SAD i Rusije.

Na drugoj strani, privredu, trgovinu i finansijske tokove su previše opteretile niske cijene goriva. Svijet je morao dati prostora velikim naftnim kompanijama koje su počele gubiti stabilnost.

Već sljedeće sedmice treba očekivati brzo poskupljenje goriva u regionu, posebno u BiH. Za razliku od dosadašnjih uobičajenih sporih pojeftinjenja.

KOMENTARI:
Loading...