Obilježavanje 25. godišnjice od zločina u Ahmićima: Rane nikada neće zarasti, bol je sve veća

Foto: D. Pašalić

U selu Ahmići kod Viteza danas se obilježava 25. godišnjica od stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane, u napadu koji se desio 16. aprila davne 1993. godine.

Podsjetimo, u petak, 16. aprila 1993., u 5.30 ujutro, došlo je do napada snaga HVO-a na jedinice Armije RBiH u naseljima Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantići, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. Vozila HVO-a blokirala su glavne ceste, a napad na Ahmiće započeo je s tri strane, da bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu, gdje su vojnici čekali i pucali na ljude.

Kobnog jutra grupe vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Na kraju, Ahmići su teško razoreni, ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bile žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Osim ljudskih žrtava, dvije lokalne džamije, također, su uništene eksplozivima, a još se traga za tijelima 29 žrtava.

– Rane nikada neće zarasti, svake godine bol je sve veća. Neopisiva tuga, bol i praznina. Dosuđene kazne ne znače nam ništa – poručile su porodice žrtava masakra u Ahmićima.

Program obilježavanja godišnjice stradanja u Ahmićima počeo je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, a potom je nastavljen učenjem Jasina i dijelova iz Kur’ana na mezarju u Starom Vitezu.

Zatim će uslijediti centralna manifestacija na spomen-obilježju u Ahmićima.

 

 

Avaz.ba