Akcionarsko društvo Rudnici željezne rude “Ljubija” Prijedor danas su pokretanjem pogona proizvodnje šampinjona krenuli u obnovu djelatnosti koja je bila sastavni dio nekadašnjeg privrednog giganta.

Proizvodnja šampinjona počela je u prostoru koji je smješten u predviđenom atomskom skloništu i u kojem su se oni i ranije proizvodili.

– Iskoristili smo postojeći resurs, a u ovom tunelu površine 300 metara kvadratnih, u kojem u jednom turnusu, kako mi od milja kažemo, može da ‘nasadi’ oko 1.000 vreća sa prinosom od pet kilograma po vreći. Ciklus vegetacije traje 45 dana, a u toku godine može se napraviti šest ciklusa, što znači da bi se prinosi po jednom mogli kretati oko pet tona šampinjona – izjavio je direktor AD RŽR “Ljubija” Prijedor Stanko Vujković.

On je dodao da su unaprijed prodali prinose iz prvog turnusa i napomenuo da će ih iduće sedmice posjetiti kupci iz EU koji su zainteresovani za otkup.

Prema njegovim riječima, oni su zainteresovani za kupovinu kompletne količine koja bi se proizvodila u svih šest tunela s kojim preduzeće raspolaže, čime bi im godišnje isporučivali 150 tona šampinjona.

Na poslovima uzgoja šampinjona zaposlen je jedan radnik, dok će ih kad pristigne “berba”, angažovati još tri, a očekivanja su da će ih biti zaposleno 20  kada se bude krenulo s proizvodnjom ove vrste gljive u svih šest tunela.

Vujković je rekao da su u čišćenje i uređenje tunela i rekonstrukciju električne energije u njemu uložili 10 hiljada KM i naglasio da će troškovi prvim “nasadom” šampinjona biti otplaćeni.

Najavio je da je sljedeći profitni centar njihovog preduzeća proizvodnja biomase za potrebne prijedorske “Toplane”.

– Uradili smo dobar dio projektne dokumentacije elaborata za sječu na našim staništima, na kojim je izvršena eksploatacija rude, a radimo projektnu dokumentaciju za sadnju brzorastućeg drveća koje služi za proizvodnju biomase – rekao je on.

Na novinarsko pitanje kada će doći do privatizacije njihovog preduzeća o kojoj se govori već nekoliko godina, Vujković je odgovorio da još nema konkretnih  informacija.

– Vlada RS vodi intenzivne pregovore s potencijalnim kupcima o prodaji državnog kapitala u našem preduzeću i znam da to ide svojim tokom i onako kako svi očekujemo – kazao je on.

Vrijednost kapitala AD RŽR “Ljubija” Prijedor iznosi oko 51 milion KM, a rezerve željezne rude na njegovim rudištima procijenjena je na 20 miliona tona.

Procjene su da bi se s početkom eksploatacije rude na ljubijskom području otvorilo 300 novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić ocjenio je da pokretanje pogona proizvodnje šampinjona u Ljubiji nije toliko značajan, ali je  naglasio da je lijep primjer, jer se traže sporedne djelatnosti.

– Ovom i drugim sporednim djelatnostima i sada, a naročito ubuduće, treba da se stvori neka nova vrijednost koja će omogućiti nova zapošljavanja.Ubjieđen sam da će ovo biti uspješan posao i siguran sam da će svakog čovjeka kojeg zaposle biti dobitak za Ljubiju, Prijedor i RS – istakao je on.

KOMENTARI:
Loading...