34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Nović: Sve što Bošnjaci i Hrvati u FBiH dogovore za RS prihvatljivo

- Oglas-

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović (SNSD) je danas u Sarajevu izjavio novinarima da sve ono što Bošnjaci i Hrvati u Federaciji BiH za izbor člana Predsjedništva BiH dogovore, za Republiku Srpsku je prihvatljivo.

– Imamo potpuno jasan stav, i pozicija i opozicija, i tu nemamo nikakve dileme. Mislimo da je to demokratski da Republika Srpska neposredno bira jednog, a ko će to biti, imaju pravo da se kandiduju svi koji žive na teritoriji RS-a – naveo je Nović.

Dodao je kako misli da ne trebaju i ne mogu prihvatiti da člana Predsjedništva BiH bira Predstavnički dom Parlamenta BiH, jer to nije demokratski i to je sužavanje legitimiteta izbora člana Predsjedništva BiH, koji ima svoj osnov u Ustavu BiH.

Upitan da prokomentira činjenicu da se pojavljuje više prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kazao je da je postalo i „neozbiljno da se u ovoj fazi rada Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH dodaju stalno neke izmjene i dopune Izbornog zakona, što znači da ćemo se morati vraćati ponovo na neke odredbe koje smo već prešli“.

– No, bez obzira na to, ne možemo ni zatvoriti taj proces. Očekivao sam da ćemo do konca jula proći kompletan Izborni zakon, sve izmjene i dopune, i da ćemo već početkom septembra moći da se izjasnimo o svim odredbama – naveo je Nović.

Kaže da je i dalje umjereni optimist da će Interresorna radna grupa u septembru moći da izađe sa svojim prijedlogom.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci