Predstavnici Tvornice obuće “Aida”, kako su u petak i najavili, upravo su krenuli pred Skupštinu TK-a, zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva u kojima zahtjevaju uvezivanja radnog staža i materijalnog zbrinjavanja sve do uposlenja, te zbog vlasti koja još nije formirana u TK-a, kako bi pokušala iznaći rješenje za njihove dugogodišnje probleme.

Radnici su ogorčeni i na dopis koji su dobili od Bahrije Umihanića, premijera Tuzlanskog kantona, u kojem, tvrde, izričito zabranjuje svako dalje okupljanje radnika, protesta, kao i blokade saobraćajnica.

– Upravo smo krenuli pred Skupštinu TK-a, uprkos Bahrijinom dopisu koji nam zabranjuje svako okupljanje Nama to ne može niko zabraniti, pa ni premijer. Radnicima je samo ulica ostala, a sada i nju hoće da nam oduzme. E, premijeru: “Neće moći!” – poručio je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“

Dalje je naveo da radnicima provođenje mirnih protesta ne može niko zabraniti, kojima, kaže, traže ispunjavanje osnovnih radničkih prava.

– Oni zabranjuju, jer radnike iz dana u dan lažu i varaju. Radnicima se nije moglo zabraniti u Titino doba, a kamo li sada – podvukao je Užičanin.

Podsjećamo, radnici „Aide, kao i obespravljeni radnici propalih firmi su na zadnjem okupljanju u srijedu poručili vlastima da ukoliko im se do srijede, 24. decembra, ne uplate sredstva socijalne pomoći u iznosu od 400 KM, taj dan će se uputiti pješke prema granici u Orašju, zato što, tvrde, žele napustiti BiH, jer u njoj sa ovakvom vlasti nema života.

KOMENTARI:
Loading...