13.4 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

Nove transfere prate priče o sukobu interesa i političkoj korupciji

Elmedin Voloder, jučer novoizabrani direktor JP “Autoceste FBiH” uputio je danas predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zahtjev za prestanak mandata na mjestu poslanika u tom domu, potvrđeno je za Fokus iz kabineta Mirsada Zaimovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Prema zakonskim odredbama Voloder ne može biti i poslanik i direktor, a njegov zahtjev za ostavku na poslaničkoj poziciji bit će proslijeđen Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja će donijeti odluku o dodjeli mandata narednom kandidatu s liste na izborima 2018.godine.

KOMPENZACIJSKI MANDATI

Iako je Voloder u Parlament FBiH 2018. godine ušao kao kandidat Nezavisnog bloka i to zahvaljujući kompenzacijskom mandatu, on se brzo priklonio SDA, prošle godine je i zvanično postao njihov član, a sada kada izlazi iz poslaničkih klupa i sjeda u direktorsku fotelju, njega će iako s liste Nezavisnog bloka, ipak naslijediti kadar SDA. Naime, sljedeći na listi koji bi trebao dobiti kompenzacijski mandat u Predstavničkom domu je Ramiz Karić iz Tuzlanskog kantona.

I on je glasove dobio kao kandidat Nezavisnog bloka, ali je prošle godine pristupio SDA.

Kontaktirali smo Ramiza Karića, koji je za Fokus kazao da on jeste sljedeći na listi nakon Volodera, ali da ga još uvijek niko nije zvanično obavijestio u vezi s mandatom, te da će o tome moći govoriti tek kada ta informacija bude zvanično potvrđena.

Odlaskom Volodera, a eventualnim ulaskom Karića tako je na dobitku samo SDA, jer s liste Nezavisnog bloka uzima još jednog kandidata, odnosno mandat, a osim Volodera ranije su im se pridružila još dva poslanika NB-a.

S druge strane i Voloder i Karić su zahvaljujući tome što ih je Nezavisni blok stavio na kompenzacijsku listu profitirali ulaskom u Parlament FBiH, a potom “mijenjanjem stranačkog dresa” iz NB u SDA Voloder je postao direktor JP “Autocesta”. Jer, Voloder je na izborima 2018.godine osvojio 904 glasa, a Ramiz Karić 780 glasova , pa nikako ne bi mogli osvojiti poslaničke mandate da nisu bili na kompenzacijskoj listi Nezavisnog bloka.

Naš izvor upućen u ove stranačke i pozicijske transfere kaže da se SDA prvo osigurala da pridobije i narednog kandidata s liste Nezavisnog bloka, prije no što je Voloderu obećala novu funkciju.

Izbor Volodera na ovu funkciju spori Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Arnaut kaže da je ovim imenovanjem prekršen Zakon o sukobu interesa FBiH, prije svega jer izabrani zvaničnici prema važećem zakonu ne mogu biti imenovani na direktorsku poziciju u nekom javnom preduzeću u roku od šest mjeseci od prestanka mandata, a Voloder je tek danas uputio zahtjev za prestanak mandata.

Arnautov odgovor razjašnjava i stav Mirsada Zaimovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji je na upit Fokusa, da li je on upoznat sa ovom zakonskom odredbom, kazao “da on smatra da se ona ne odnosi na one koji su imenovani u kapacitetu vršioca dužnosti”, kakav je slučaj s Voloderom.

-Zakon je potpuno jasan i nedvojben. Izabrani poslanici ne mogu, u toku mandata i šest mjeseci nakon prestanka mandata, biti direktori javnih preduzeća. To se jasno odnosi i na vršioce dužnosti jer zakon parlamentarcima zabranjuje i da u javnim preduzećima djeluju “u svojstvu ovlaštenog lica”, također u toku mandata i šest mjeseci po isteku mandata- kaže Arnaut.

LEGALIZIRANI SUKOB INTERESA

Zbog kršenja Zakona o sukobu interesa FBiH pri imenovanju Volodera, Arnaut smatra da trebaju reagirati i zvanični predstavnici Evropske unije u BiH.

-Ako EU, koja od nas traži da omogućimo provodivost i ojačamo sankcije za kršenje Zakona o sukobu interesa na državnom nivou, na ovo oštro ne reaguje, to šalje poruku da se ovakva kršenja mogu nastaviti. Da predsjednik SDA – koji vjerovatno odobrava ovu praksu – može i dalje računati na slikanje sa Sattlerom. Da predsjednik HDZ – koji je i sam u sukobu interesa – može i dalje predsjedavati HNS-om i biti proglašen za “šampiona EU integracija”. O Dodiku da ne govorim. A dotle će jedini napredak ka EU biti kolone naših građana koji tamo odlaze. Ako Sattler ne reaguje na ovo flagrantno kršenje zakona, ne vidim kako će imati legitimitet za zagovaranje bilo kakvih reformi – smatra Arnaut.

Imenovanje Volodera u stvari je još samo jedan od primjera da se u Federaciji BiH nesmetano krši Zakon o sukobu interesa FBiH, jer već osmu godinu ne postoji organ koji bi kontrolirao provedbu ovog zakona, odnosno utvrđivao u pojedinačnim slučajevima da li je neko u sukobu interesa. Naime, do 2013. godine taj posao je obavljala Centralna izborna komisija BiH, ali su joj tadašnjim zakonskim rješenjima te ovlasti oduzete.

Od tada do danas Parlament FBiH nije formirao komisiju ili neko drugo tijelo koje bi se bavilo ovim pitanjem.

Zbog toga se i ne zna koliko je proteklih godina tačno izabranih i imenovanih zvaničnika bilo u sukobu interesa.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci