7.8 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 11 Aprila, 2021

Nove mjere u KS: Uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije

Premijer KS Edin Forto saopćio je zaključke sa cjelodnevne sjednice Vlade KS o epidemiološkoj situaciji.

– Mi smo nakon cjelodnevnog zasjedanja donijeli mjere, a želim naglasiti da epidemiološkoj situaciji pristupili principijelno. Donijeli smo zaključke da se posvetimo stanju zdravstvenog sistema. U dugačkoj raspravi smo htjeli odgonetnuti da li ćemo novim mjerama postići suštinu. Zato smo donijeli zaključak za značajno povećanje implementacije postojećih mjera, rekao je Forto.

Zaključci Vlade KS:

Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama da se izolacija odredi u obaveznom trajanju od 14 dana, čime je prodižena izolacija. Naređuje se svim tržnim centrima, trgovinama na veliko i malo, ugostitetljima i hotelijerima, te pružaocima ostalih usluga obavezno angažovanje covid redara.

Naređuje se subjektima koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave da na ulaznim vratima postave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti unutar prostora, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara, a ne više od 30 osoba.

Naređuje se javnim prijevoznicima čišćenje i dezinfekcija vozila najmanje dva puta dnevno, te prozračivanje nakon vožnji.

Naređuje se prijevoznicima da osiguraju prisustvo Covid redara. Naređuje se povećan broj testiranja radnika u zdravstvu i školama, putem antigen rapid testova.

Ovlašteni su komunalni redari da pruže podršku kantonalnim inspektorima za provođenje mjera.

Zaključkom je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR test.

Autor: Patria

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci