17.8 C
Bosanska Krupa
Subota, 10 Aprila, 2021

Nove mjere: Muzika uživo može, ali gosti ne smiju pjevati i plesati

Od danas je odobreno izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, a Institut za javno zdravstvo RS izdao je preporuke.

Kako je navedeno na sajtu Instituta, izvоđаči muzikе trеbа dа pоštuјu dоbrе higiјеnskе prаksе i vеć dеfinisаnе еpidеmiоlоškе mјеrе kоје vаžе zа ugоstitеljskе оbјеktе.

Ipak, jedna od mjera je i zabrana оrgаnizоvаnja muzikе uživо u ugоstitеljskim оbјеktimа zа smјеštај, ishrаnu i pićе kојi imајu mаnjе оd 50 m2 prоstоrа kојi је nаmiјеnjеn gоstimа оbјеktа.

U ugоstitеljskim оbјеktimа zа smјеštај, ishrаnu i pićе kојi rаspоlаžu sа višе оd 50 m2 prоstоrа, izvоđеnjе muzikе uživо sе mоžе оrgаnizоvаti u pеriоdu оd 20 sati dо krаја rаdnоg vrеmеnа.

I sve to pod određenim uslovima i epidemiološlom mjerama. Jedna od njih glasi:

– Nije dozvoljeno plesanje, niti pjevanje gostiju u ugostiteljskom objektu.

Ovo su preostale preporuke:

– Svаki ugоstitеljski оbјеkаt vоdi еvidеnciјu muzičаrа zа svаki dаn kаdа је muzikа uživо оrgаnizоvаnа (еvidеnciја оbuhvаtа imе i prеzimе i kоntаkt tеlеfоn).

– Odgovorno lice ugostiteljskog objekta upoznaje muzičare o važećim mjerama te se stara da se iste poštuju.

– Prilikom dolaska u ugostiteljski objekat muzičarima se mjeri temperatura i o istom se vodi evidencija. Osobe koje imaju povišenu temperaturu vraćaju se kući.

– Muzičari koji imaju simptome zarazne bolesti (povišena tjelesna temperatura, respiratorni simptomi kao kašalj i kratak dah, bol u grlu, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje…) ili kod kojih postoji sumnja ili potvrđena COVID-19 infekcija, kao i oni koji su bili u kontaktu s osobama sa sumnjom na COVID-19 ili osobama s potvrđenom COVID-19 infekcijom ne smiju učestvovati u izvođenju muzike u ugostiteljskim objektima.

– Za vrijeme boravka u ugostiteljskom objektu, uključujući dolazak i odlazak, muzičari treba da održavaju fizičku distancu od najmanje dva metra, kako između sebe, tako i prema gostima kao i da sprovode pravilnu higijenu ruku.

– Svi muzičari obavezno nose masku koja pokriva usta i nos izuzev pjevača i muzičara koji sviraju duvačke instrumente. Maske se koriste i prilikom odmora izuzev kada kada se konzumira hrana i piće.

– Za vrijeme odmora muzičari poštuju fizičku distancu od dva metra, kao i maksimalan broj osoba koji može sjediti za jednim, odnosno dva stola.

– Između bine (prostora za izvođenje muzike) i stolova potrebno je obezbijediti udaljenost od četiri metra.

– Bina (prostor za izvođenje) treba da bude tolike površine da se obezbijedi fizička distanca od dva metra između muzičara (jedan muzičar na četiri m2).

– Prilikom izvođenja muzike nije dozvoljeno kretanje muzičara van bine (prostora za izvođenje).

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci