33.3 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Novalićev savjetnik primio poruku: Čuvajte se respiratora, pacijenti na njima umiru!

U nastavku suđenja optuženima u aferi “Respiratori” tužilac Mirza Hukeljić nastavio je sa ulaganjem materijalnih dokaza i predočavanjem viber komunikacije, a kako bi dokazali navode iz optužnice da je premijer Fadil Novalić znao koji se respiratori nabavljaju, te kada dolaze.

Isti dan kada je zaključen ugovor o kupovini respiratora 3. aprila 2020. jedan od posrednika u nabavci izvjesni Edvin Kučuković uputio je tadašnjem Novalićevom savjetniku Hasanu Ganibegoviću poruku: Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koji su trenutno na stanju, bilo gdje. Nisu odgovarajući za ovakve tretmane. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara”, piše Žurnal.info.

Ganibegović je ovu poruku putem vibera proslijedio Novaliću.

Nastavak viber prepiske između Ganibegovića i Novalića je pomalo nejasan: Ovaj i dalje baca ponude iz Kanade.

Podsjetimo, na jednom od ranijih ročišta bilo je riječi o “ponudi Kanada”. Konkretno, ovo je spomenuto tokom svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džaka. Naime, tužitelji su predočili njenu prepisku sa premijerom, u kojem ga ona obavještava:

“Ponuda Kanada je otišla jučer u koverti profesorici Izetbegović na KCUS i na njenom je stolu”.

Novalić joj je na odgovorio sa “OK”.

Iako nikad nije zvanično potvrđeno, niti dodatno pojašnjeno šta znači ova ponuda, navodno se radi o nabavci respiratora koja nije prihvaćena.

Na prošlom ročištu, podsjetimo, predočen je ugovor od 3. aprila 2020. o kupovini 100 respiratora invazivnih HCVE 300, sklopljen između Srebrene maline i FUCZ u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Međutim, ovi respiratori nikada nisu kupljeni, a u međuvremenu su nabavljani ACM 812A, koji su predmet optužnice.

Tužilac Hukeljić je priložio niz dokumenata kako bi dokazao tvrdnju da je u ostvarenju plana svjesno izvršena zamjena respiratora. Predočena je i viber komunikacija iz koje se saznaje kako je došlo do zamjene ove dvije vrste respiratora.

Pročitane su poruke iz viber grupe u kojoj su Kristian Marić (bit će svjedok na jednom od narednih ročišta), Dušan Nesić, Borna Cicero i izvjesni Nenad, oni razgovaraju o tome da je WHO uzela sve HCVE003, pa da se Fikretu u zamjenu ponude ACM812A.

U narednoj predočenoj viber komunikaciji Kristian Marić 5. aprila 2020. šalje Fikretu Hodžiću tehničku specifikaciju za sporne respiratore ACM812 A.

Hodžić: Daj mi papir o oduzimanju robe.

Marić: Ide. U Dušana je.

Hodžić: Koliko je ovaj novaca.

Marić: Ovaj tjedan je bio 35 k bez prijevoza. Evo provjerit će Dušan.

Hodžić: Je li ima ovih 100 komada. I mogu li krenuti odmah. I molim te budi iskren u komunikaciji. Nemojte se zezati. Jedino mi iskrenost treba.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci