Na 6. Kongresu SDP-a obratio se predsjednik Nermin Nikšić koji je danas i ozvaničio svoj mandat koji je osvojio na unutarpartijskim izborima 20. septembra, a u svom govoru kazao je da je snaga SDP-a članstvo njih 30.472 koji su dokaz da SDP ide dalje, mnogo jači nego prije godinu dana, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Postali smo bastion demokratije i stvorili uslove za oporavak SDP. Svi mi garancija smo da će BiH biti zemlja jednakih  uspješnih građana i zemlja u kojoj će biti mjesta za sve. Vrlo je važno da nastavimo sa reformama. Mišljenja svakog člana se moraju čuti. Samo tako možemo očuvati naše jedinstvo. Nije bilo lako sačuvati ga u proteklih devet mjeseci, ali uspjeli smo. U SDP-u ima mjesta za sve koji žele snažan SDP i snažnu BiH.

Vrlo nam često postavljaju pitanje šta je to danas ljevica u BiH.

To je ona politička snaga, pokret, partija, vjerovanje, ideja, ideal kojem svi mi članovi SDP-a težimo. To znači da je država BiH država svih njenih građana, bez obzira na naciju, porijeklo, religiju i društveni status. Neću nikada pristati na tezu da smo izdali ideal na bilo koji način. Nismo mi ti koji su dijelili BiH, dijelili građane po bilo kojem osnovu, uveli segregaciju u obrazovanje i podijelili našu djecu. Nismo mi ekonomski uništili radničku klasu kroz pljačkašku privatizaciju i opštu krađu janih dobara.

Mi hoćemo uspješnu zemlju, hoćemo sretne i zadovoljne ljude i sigurnu budućnost za našu djecu. Želimo budućnost bez podjela, ratova, razaranja, kriminala, korupcije, nezaposlenosti, siromaštva i besperspektivnosti. To hoćemo i za to ćemo se boriti.

Nismo mi napravili mehanizam koordinacije prema kojem su kantoni pretvoreni u države, koji u svakom trenutku mogu stopirati napredak prema EU, čime smo de facto dobili treći entitet.

SDP neće da šuti, SDP će uvijek raditi na tome da naša država dobije svoj Vrhovni sud kako bi svi njeni građani uživali pravnu jednakost i pravnu sigurnost, ma gdje se u BiH nalazili.

BiH je danas slaba jer je politička ljevica u BiH slaba. I mi smo odgovorni za to jer smo dozvolili da ljevica na prošle izbore izađe razjedinjena i suprotstavljena, pa danas na sceni imamo to što imamo.

Zato nam treba zajedništvo ljevice u BiH. Vjerujem da oko ovog pitanja postoji opšti konsenzus unutar SDP-a, ali i drugih partija koje rad temelje na idealima socijaldemokratije. Učinit ću sve da ove stranke više ni na jedne izbore ne izađu međusobno suprotstavljene. Vjerujem kako je snaga ljevice u mladim i novim ljudima koji će donijeti svježe ideje, ali će im u provođenju tih ideja pomoći naši članovi koji posjeduju političko iskustvo.

Ljevica i SDP moraju biti bedem odbrane principa koje je ustanovio ZAVNOBiH i antifašistički pokret svih naroda i građana BiH. Moramo nastaviti zalagati se da naša zemlja počiva na tim principima jer je to istinska BiH.

Mi u SDP-u moramo razbijati strahove na kojima politike podjela opstaju. To ću raditi kao predsjednik i SDP će biti partija koja će svojim jedinstvom i zastupljenošću na cijeloj teritoriji BiH pokazati kako je zapravo jedino takva BiH moguća. Nije me strah da krenem prvi u tu borbu jer znam da sada iza sebe imam 30.472 hrabrih ljudi, članova naše partije, spremnih da se bore za bolju, pravedniju i sretniju BiH.

KOMENTARI:
Loading...