Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić bio je gost večerašnjeg Pressinga. On je komentirao aktuelnu ekonomsku situaciju u entitetu na čijem je čelu, pomacima koje je njegova Vlada napravila i onome što građane očekuje u budućnostima.

On je kazao da je bih prema nekim parametrima nezaposlenosti, ispred nekih članica Evropske unije poput Španije i Portugala.

”Federacija je, kad su u pitanju zakoni, jedna velika i zapuštena močvara. Brojni podaci jednostavno nisu tačni. Stvoren je privid zablude. Moj zadatak je da stvorimo situaciju da se svi ti brojevi objavljuju. Statistički podaci govore da svi koji se vode kao nezaposleni, ne traže posao. Kad ćemo tačno znati kolika je nezaposlenost. Mi smo po tom parametru ispred Španije i Portugala koji su u Evropskoj uniji”, ispričao je gost Pressinga i dodao:

”Nekome odgovara da to tako predstavlja. Govore da smo najsiromašnija zemlja u Evropi, a gledajte čime se mjeri siromaštvo. Potrošnjom struje recimo. Kome odgovaraju netačni podaci? Odgovaraju depresivnim ljudima i grupama. Na birou imate 120.000 ljudi koji ne traže posao”, dodao je on.

”Važnije je šta jedeš, nego čime jedeš”

O zlatnim kašikama i ”mitskim” obećanjima…

”Mnogo je važnije šta jedeš nego čime jedeš”, kazao je Novalić uz šaljivu konstataciju da nije zdravo jesti zlatnim kašikama.

O broju nezaposlenih i brojkama koje variraju…

”Mi smo zaposlili 26.902 ljudi. Imamo jednu činjenicu: svi oni zaposleni su u realnom sektoru. Prvi put od rata imamo pad zaposlenih u javnom sektoru”.

Fadil Novalić

”Događa se da dođe veliki investitor. Dolaze strane investicije, ali mi bismo željeli da to skrenemo u industrijsku proizvodnju. U soft biznisu mi se ne možemo nositi s globalnim kompanijama. Privatizacija Fabrike duhana Sarajevo je privlačenje jednog svjetskog megaigrača’

Ko su milioneri u Bosni i Hercegovini?

”Vjerovatno je to podatak koji nije dostupan javnosti. Nama je bitan podatak da novac ne ide u privredu, ali kroz novi Zakon o porezima oporezivat ćemo kamate”, naglasio je on.

Novalić je pričao i o zloupotrebi stranaca u bh. društvu. Prema njegovom mišljenju, oni ovdje nemaju nikakav interes osim reda i mira.

”Stranci su jako u našem društvu zloupotrebljeni. Mali smo tržište i njima nije stalo do naših potrošača, njima je stalo do reda i mira. Oni nemaju nikakav interes, mi smo kao neko predgrađe nekog velikog grada na Zapadu. Ako idemo u integracije s njima, onda mi moramo prihvatiti njihova pravila. Ko smo mi da se oni prilagađavaju nama”,rekao je Novalić u Pressingu.

KOMENTARI:
Loading...